1956

A kenyércsata hősei 1956 októberében

L.A.
L.A.

2016. 10. 14. 09:59

Hősök nem csak fegyverrel a kezükben, az utcai barikádokon születtek 1956. október 23-án, hanem akár egy józsefvárosi péküzemben is, lisztes péklapáttal.

A 805-ös, kis péküzem a Népszínház utca 51. szám alatt három napon keresztül megállás nélkül ontotta a pékárut a környékbelieknek. Október 23-án este 6 órától, október 26-án délig éjjel-nappal dolgozott a pékség négy alkalmazottja: Dragai Albert az üzemvezető, Csesztinszki András a dagasztó és a két kisütő: Göcő János és Varga Lajos. Munkájukat a házbeliek felváltva segítették, így született meg minden kosár kenyér.

Ugyanilyen hangú elismeréssel emlékezett meg a Népszava október 30-i lapszáma a Százados úti Kenyérgyár összes dolgozójáról, a szállítómunkásokról és a gépkocsivezetőkről, akik gyakran az életük kockáztatásával juttatták el a kenyeret Budapest különböző részeire.

A főváros zavartalan kenyérellátásában óriási szerepe volt a vidéki péküzemeknek is: az egri és a hatvani sütőüzemek például több száz mázsa kenyeret küldtek Budapestre. Az pedig, hogy a szállítmány hiánytalanul és épségben megérkezett a fővárosba, az egri 18/81-es honvédségi alakulat legénységének és tisztjeinek volt köszönhető.

 

fotó: Fortepan

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.