1956

“Láttuk hogyan haladnak a tankok Budapest felé” – falusi élet 1956-ban

Szüleim és nagyszüleim egy Debrecenhez közeli községben, Monostorpályiban éltek. Édesanyám - pályakezdő tanítónő - mindössze 18 éves volt az 1956-os forradalom idején. Két meghatározó élményét nekünk is gyakran elmesélte arról, hogy milyen hatása volt a fővárosi és a debreceni sorsfordító eseményeknek a falvak népére.

Az 1945-ös földreform megvalósítása – ami a nagybirtokrendszer megszüntetését eredményezte Monostorpályiban – a földterületek változó minősége miatt nem zajlott zökkenőmentesen. A sorozatos reklamációk miatt háromszor ismételték meg a földmérést. Azonban az emberek többsége örült, mivel sokan uradalmi cselédek és szegényparasztok lévén nem is álmodhattak azelőtt saját földről. Az 1947-48-as kommunista hatalomátvétel után három komoly változás következett be:

  •  kuláknak minősítették a lakosság egy részét
  •  beszolgáltatásra került sor
  •  megkezdődött a tsz-esítés.

A termelőszövetkezetek alakítása, a meglevők átalakítása és továbbfejlesztése nem volt könnyű feladat és nem ment könnyen. A nehézségek fő oka az volt, hogy a fokozatosság elvének betartása nélkül egyszerre a harmadik típusú szövetkezetbe akarták beléptetni a parasztságot.

A nagyapám kerékgyártó kisiparosként dolgozott, a termelőszövetkezetbe való belépése után is megtarthatta otthon a szerszámait, számára a havi fizetés jobb megélhetést jelentett. Sokan viszont, akik addig a saját állataikkal és eszközeikkel a saját földjüket művelték, úgy érezték, mindenüket elveszi az állam, hiszen be kell adni a „közösbe”. Fejenként két disznót és egy tehenet tarthattak meg, ehhez jött még a háztáji föld.

A Magyar Kommunista Párt helyi alapszervezete 1945-ben alakult meg, a kezdeti létszám 27 fő volt, ami gyorsan gyarapodott (sokan a földosztás reménye miatt léptek be).

Voltak néhányan, akik komolyan hittek abban, hogy amit tesznek, helyes. Hittek a kommunista eszmékben, célkitűzésekben, és ők maguk is igyekeztek ezeknek megfelelően élni. Nem gyűjtöttek vagyont, nem kértek a kiváltságokból, ott segítettek, ahol tudtak. A párttagok nagy része viszont az előnyök miatt lépett be a pártba, erőszakosak és hatalmaskodók voltak, a maguk gyarapodásával törődtek, mások problémái nem érdekelték őket. Voltak szép számmal olyanok is – mint a nagyapád-, akik féltek a zaklatástól, meghurcoltatástól, és passzív, csendes tagként abban reménykedtek, hogy így talán békén hagyják őket – meséli édesanyám.

Az ’56-os eseményekről, a fővárosi és a debreceni megmozdulásokról kevés hír jutott el ezekhez az emberekhez. Akkor már folytak a magyar televízió kísérleti adásai, de csak 1957. május elsejétől indult meg a műsoradás. Mindössze a rádió híradásaiból és az írott sajtóban megjelenő legtöbbször ellentmondásos cikkekből tudtak az emberek tájékozódni.

 Többségünkhöz még a debreceni tüntetés és sortűz híre sem jutott el hosszú ideig. Az iskola is bezárt, nem tanítottunk, bár minden reggel be kellett mennünk a kollégákkal eligazításra. Az igazgatónk tartotta, amit tudtunk, tőle tudtuk.  Egyik nap az elégedetlen gazdák kisebb csoportja puskákat szerzett valahonnan, és a párttagok agyonlövését követelte a faluban.

Monostorpályit a román határtól két község, Vértes és Nagyléta választotta el (azóta egyesültek Létavértes néven). A szovjet tankok itt lépték át az országhatárt, innen vonultak tovább a főváros felé, hogy leverjék a forradalmat.

Ott álltunk az országúttól nem messze, és néztük, hogyan haladnak a tankok tovább. Mivel közeli volt még a háború emléke, féltünk, mi következik ezután. Bennünket nem bántottak, hogy mi történt Budapesten, csak jóval később tudtuk meg. Azt éreztük, hogy valami befejeződött. Utána nem nagyon mertünk beszélni – egymás között sem – ’56 októberéről. Az iskolában sem taníthattunk róla mást, csak amit nekünk mondtak: hogy ellenforradalom volt.

A faluban újra megindult az élet. Megszűnt a beszolgáltatás, felváltotta az állami felvásárlás. A tsz-be való belépést sem erőltették már annyira…

Fotó: Fortepan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik