Korai pubertást okozhat ez az illatanyag

A kutatók szerint egy az EU-ban már betiltott illatanyag miatt kezdhetnek korábban menstruálni a nők.

Az elmúlt évszázad során egyre és egyre korábbra tolódik a menstruáció és a mellek növekedésének kezdete a fiatal nőknél. Ebben számos társadalmi, gazdasági és faji tényező vállalhat szerepet, azonban a jelenség túlságosan globális és gyors ahhoz, hogy teljesen genetikai eredetű legyen. A tudósok ezért már egy ideje kutatják, mik okozhatják a korai pubertást, írja a Science Alert.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete és a North Western Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy kutatásaikat a hipotalamuszban található neuronok hálózatára összpontosítják, amelyekről ismert, hogy kritikus szerepet játszanak a pubertás elindításában.

Mint az az Endocrinology szaklapban megjelent kutatásból kiderül, ez úgy zajlik, hogy a gonadotropinfelszabadító hormon (GnRH) neuronjai arra serkentik az agyalapi mirigyet, hogy kémiai jelek segítségével késztessék ösztrogén termelésére a petefészket és hogy felpörgesse a tesztoszterontermelést a herékben. Bár a folyamat mögött meghúzódó mechanizmusok nem teljesen ismertek, azt tudni, hogy abban a kisspeptinnek, egy fontos neuropeptidnek is fontos szerepe van, ugyanis ez szabályozza a nők reproduktív funkcióit.

A kutatók önkéntesek mintái helyett laboratóriumban növesztett szövettenyészetet használtak a zavaró tényezők azonosítására. Maga a szűrés is jelentős volt, mintegy 10 ezer különböző anyagot válogattak össze, amelyek a Környezetvédelmi Ügynökség listáján szerepeltek. Később a listát néhány tucat olyan vegyületre szűkítették, amelyek zavart okoztak a vizsgált területen.

Egy vegyület különösen kiemelkedett, az úgynevezett musk ambrette, vagyis a pézsmaillat.

A kozmetikumokban egykor rendre előforduló édes, enyhén állati illatot az Európai Unió az 1990-es években betiltotta, miután bizonyítékokat találtak vizsgálatok során a patkányokra gyakorolt neurotoxicitására. Ennek ellenére Indiában és Kínában továbbra is használják különböző termékekben. Bár hazánkban már nem kerülhetnek bele termékekbe, mivel ellenállnak a degradációnak, továbbra is jelen lehetnek a környezetben, ami folyamatos aggodalomra ad okot a kutatók szerint.