Először készült fotó erről a ritka ragadozó madárról

Az állatról utoljára 55 éve készült feljegyzés, azóta teljesen eltűnt a kutatók elől.

A történelem során először sikerült lefotózni egy nagyon ritka madarat Pápua Új-Guineán – derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményéből.

A veszélyeztetett új-britanniai szürkefejű héja (Accipiter princeps) kizárólag az óceániai ország Új-Britannia nevű szigetén található meg. A ritka ragadozómadárról utoljára 55 éve, 1969 júliusában készült feljegyzés, azóta sem fénykép, sem hangfelvétel, de még példányleírás sem készült róla.

A történelmi fotót Tom Vierus fényképész készítette, akit helyiek vezettek keresztül a sziget erdején. Elmondása szerint az út során számos madárfajt megörökített, de azt csak utólag tudta meg, hogy ő volt az első, aki lencsevégre kapta az új-britanniai szürkefejű héját.

A WWF munkatársai Új-Britannia lakóitól megtudták, hogy a ragadozó madarat még ők is ritkán látják, mivel az csak a sziget belső részén él, a lakott partmenti vidékeken nem.

Pápua Új-Guineán található a világ harmadik legnagyobb trópusi esőerdője, emellett pedig több mint 5000 tó, kiterjedt folyórendszerek, mocsarak és korallzátonyok is tarkítják az országot. Ezek a vidékek hihetetlenül sok fajnak adnak otthont, közülük jó néhányat feltehetőleg még fel sem fedeztünk.

Kapcsolódó
Először készült fotó erről a ritka állatról
A hihetetlenül ritka óriáspatkány még a kókuszdiókat is képes feltörni.