Tudomány zöldövezet

Először készült fotó erről a ritka állatról

A történelem során először sikerült fényképet készíteni a Vangunu szigetén élő, kókuszdiókat feltörő óriáspatkányokról – írja az IFLScience. A ritka, különösen nagy méretű rágcsálókat a helyi lakosok segítségével kihelyezett vadkamerákkal sikerült megörökíteni, egy év alatt 95 fotó készült 4 példányról.

A vangunui óriáspatkányok (Uromys vika) tömege megközelítheti az 1 kilogrammot és akár 46 centiméter hosszúságúra is nőhetnek. A sziget lakói régóta ismerik ezeket az állatokat, amelyek jól tudnak fára mászni és akár a kókuszdiókat is képesek feltörni, de a tudomány számára sokáig ismeretlenek maradtak. Tyrone Lavery, a képeket közlő új tanulmány egyik szerzője elmondta, a kutatók évtizedeken keresztül próbáltak a nyomára akadni ennek a különleges rágcsálónak, de egészen mostanáig nem sikerült. Ezelőtt csupán 2017-ben tudtak megvizsgálni egy elpusztult egyedet.

Lavery et al. / Ecology and Evolution 2023

Bár a faj állományának pontos példányszáma ismeretlen, a Természetvédelmi Világszervezet vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolják őket. A fényképek is megerősítik, hogy a faj a kihalás szélén állhat, de a szakértők abban reménykednek, hogy az óriáspatkányok létezését egyértelműen bizonyító fotók segíthetnek abban, hogy megmentsék őket az eltűnéstől.

Kapcsolódó
Először készült fotó a ritka majomfajról
81 éve láttak utoljára élő Vanzolini-féle kopaszarcú sátánmajmot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik