Vemhes cápát falt fel egy még nagyobb cápa

A szakértők egy heringcápára erősítettek jeladókat, az állatot, a jelek alapján, egy másik cápa kapta el.

Egy friss tanulmányban azt dokumentálják, hogy miként falt fel egy nagy, ragadozó cápát egy még nagyobb, még a hozzá erősített feladót is elnyelve – írja a Live Science. Az eset Bermuda térségében történt.

A pórul járt állat egy heringcápa volt, amelynek kifejlett példányai akár 3,6 méter hosszúra is megnőhetnek. A faj az Atlanti-óceán északi részén, a déli félteke óceánjainak egyes részein, illetve az Antarktisz vizeiben fordul elő, és félelmetes tengeri ragadozónak számít.

A szakértők úgy vélik, hogy a megtámadott egyedet egy nagyobb rokona kapta el. Brooke Anderson, az Észak-Karolinai Környezetminőségi Hivatal munkatársa és a csapat tagja szerint ez az első alkalom, amikor sikerült dokumentálni egy heringcápa ragadozó általi levadászását.

A vemhes nőstényt 2020 októberében jelölték meg műholdas jeladókkal a massachusetts-i Cape Codnál. Az eszközökkel azt mérték, hogy az állat milyen mélyre merül, illetve mekkora távolságokat tesz meg.

A cápa, 2020 decemberéig, a felszín és 100 méteres mélység között mozgott, majd, napközben, 800 méterig is lemerült, éjszaka pedig 200 méter környékén úszott. A mintázat akkor is megmaradt, amikor az állat délebbre, Bermuda régiójába úszott.

2021. március 24-én aztán drasztikusan megváltozott az egyik műszer által mért hőmérsékleti érték, miközben a mélység hasonló maradt.

A kutatók ezt úgy értelmezték, hogy a jelölő egy másik cápa gyomrába került be.

A cápák földrajzi elterjedése alapján azt feltételezik, hogy a támadó egy fehér cápa vagy egy röviduszonyú makócápa volt. Előbbi valószínűbbnek tűnik, a mélység miatt.

A heringcápa, a túlhalászás miatt, ma súlyosan veszélyeztetettnek számít. Az új eredmények segíthetnek jobban megérteni a populáció helyzetét.