Tudomány

Egészségtelen az ülőmunka, de mégis mi számít túl soknak?

PeopleImages / Getty Images
PeopleImages / Getty Images

A technológia fejlődése sok szempontból megkönnyíti életünket, az ülőmunka következtében azonban egyre többen küzdenek egészségügyi gondokkal. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) új tanulmánya megerősítette a korábbi kutatások tanulságát, vagyis hogy az ülőmunka káros az egészségre, írja a Science Alert.

A kutatók 5856, 63 és 99 év közötti női résztvevőt kértek meg, hogy hét napig viseljenek aktivitásmérőt a csípőjükön. A kutatók ezután egy évtizedig követték őket, amely idő alatt 1733 résztvevő halt meg. A kutatók mesterséges intelligencia segítségét kérték az aktivitásmérő eszköz adatainak elemzéséhez, amelyből kiderült, hogy mennyi ideig ülnek a résztvevők, majd ezt összefüggésbe hozták a halálozás kockázatával.

Az adatok azt mutatták, hogy a napi 11 óránál többet ülő résztvevőknél 57 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata a vizsgálati időszak alatt, mint azoknál, akik napi kilenc és fél óránál kevesebbet ültek. 

Felmerül a kérdés, hogy a rendszeres testmozgás vajon megszünteti a túl sok ülés következtében fellépő egészségügyi kockázatokat. A rossz hír, hogy az UCSD kutatása szerint nem: a korai halálozás veszélye még nagyobb mennyiségű testmozgás esetén is fennáll. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a nagyobb mennyiségű testmozgás nem csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát sem, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a szélütés.

Ezzel némileg ellentétes módon egy ausztrál tanulmány azt találta, hogy a napi 9000-10500 lépés megtétele csökkenti a korai halálozás kockázatát még azoknál is, akik sokat ülnek. Az ellentmondásos eredmények azzal magyarázhatók, hogy az UCSD-vizsgálatban a csípőn, az ausztrál vizsgálatban pedig a csuklón hordták az aktivitásmérőket, ami az ülésidő eltérő becsléséhez vezethet.

Mi számít túl sok ülésnek?

Joggal merül fel a kérdés, hogy mennyi is az a túl sok ülés. Nos, az UCSD szerint napi 11 óránál kell meghúzni a határt, míg más kutatások azt állítják, napi hét óra is túl sok. Abban azonban minden kutató egyetért, hogy nem szabad 30 percnél tovább ülni egyhuzamban, mivel ez növelheti a vércukorszintet és a vérnyomást.

Amennyiben irodai munka jelenti a megélhetését, akkor is tehet az egészségéért.

Az állítható magasságú asztalok használatát egyre többen ajánlják, ez ugyanis segíthet csökkenteni az ülési időt. Emellett érdemes nagyjából 20 percenként, fél óránként felállni, és nyújtó gyakorlatokat végezni. Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy akár már 20 percenként két perc kis karmozgás is csökkentheti a tolószéket használók vércukorszintjét.

Kapcsolódó
Ennyit kell mozognia, ha ülőmunkát végez
Nem kell sok ahhoz, hogy ellensúlyozzuk az ülő életmód káros hatásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik