Tudomány zöldövezet

Rózsaszín elefántborjút vettek videóra

Igen ritka, rózsaszín elefántot örökítettek meg a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban – írja a Live Science. A felvételen az állat egy másik borjúval játszik a vízben.

A rózsaszínes bőr és a világos szőrzet egy genetikai állapot, az albinizmus következménye. A rendellenesség miatt a szem, a szőr és a bőr melanintermelése leáll. Theo Potgieter, a videót készítő szafarivezető szerint az állapot vadon élő emlősöknél tízezer születésből egyszer fordul elő.

Potgieter úgy véli, a ritka borjú nagyjából egyéves lehet, a fiatal hímről tavaly év vége óta jelentettek észleléseket.

Az albinizmus ritka állapot, mivel recesszív, és csak akkor jelentkezik, ha mindkét szülő hordozza a mutáns gént, és átadja azt az utódoknak.

Az állapot többek rossz látást okoz, a pigmenthiány ugyanos megszakítja a szem fejlődését, ami befolyásolhatja az állat táplálékkereső képességét. A szembetűnő bőr és szőrzet emellett az álcázást is jelentősen rontja, és az sem ritka, hogy az albínó egyedeket kiközösítsék fajtársaik. Éppen ezért az albinizmus gyakran jelentősen csökkenti az állatok túlélési és szaporodási esélyeit.

Ugyanebben a nemzeti parkban Potgieter már korábban is látott albínó elefántborjút, a jelek alapján mindkét kicsit elfogadták a csorda tagjai. Sőt, a fajtársak kifejezetten védelmezőnek és türelmesnek tűntek.

A Potgieter által készített felvétel ide kattintva nézhető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik