Tudomány

Új nyelv fejlődött ki a sivatag mélyén

Abstract Aerial Art / Getty Images
Abstract Aerial Art / Getty Images

Új nyelvet fedeztek fel a nyelvészek egy ausztráliai őslakosok lakta településen – írja az IFLScience. A szakértők szerint az ausztráliai angol, a kriol, valamint a warlpiri népcsoport nyelvének keveredéséből jöhetett létre, és a könnyű warlpiri nevet kapta.

Carmel O’Shannessy professzor szerint a könnyű warlpiri először az 1970-80-as évek körül bukkanhatott fel, amikor az őslakosok elkezdtek néha angol és kriol szavakat is használni a mondataikban.Az akkori gyermekek pedig már ezeket a mondatokat hallva nőttek fel, ezért egy egységes nyelvként fogták fel és kezdték el használni a három nyelv ötvözetét.

Az évek során a könnyű warlpiri tovább fejlődött, és mára már nemcsak szavakat cserélnek ki, hanem az eredeti warlpiri nyelvtani szerkezetét is megváltoztatták.

Az alábbi videóban az hallható, amint egy könnyű warlpirit beszélő gyermek elmesél egy mesét:

Az új nyelv már többek anyanyelvévé is vált a Lajamanu nevű kis városban. A könnyű warlpirit jelenleg mindössze 350 ember érti meg és beszéli, de a hagyományos warlpiri is veszélyeztetett nyelvnek számít 4000 beszélőjével.

Lajamanu egy kívül eső település a Tanami-sivatagban, ahonnan a legközelebbi kis város mintegy 6 órányi autóútra van. Ez a nagy mértékű elszeparáltság lehetett az egyik oka annak, hogy egy új nyelv tudott kialakulni ott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik