Tudomány

Megtalálhatták a legősibb ismert építményt

Nagyjából 476 ezer éves, ember alkotta tárgyra bukkanhattak Afrikában – írja az IFLScience. Amennyiben a régészek feltételezése helyes, úgy a történelem eddig ismert legősibb faépítményének részét fedezték fel.

A famaradványokat, amelyeket a szakértők két, egymásba illeszkedő rönkként írnak le, Zambiában, a Kalambo folyó közelében találták meg. A vizsgálatok kőszerszámoktól származó vágásnyomokat mutattak ki a rönkökön, amiből az következik, hogy szándékosan megalkotott tárgyakról van szó, amelyek egy ősi építmény részét képezhették.

A lelet hihetetlenül ritkának számít, ugyanis a fa jellemzően nem marad fenn ilyen hosszú időn keresztül. A rönköket jóval a mi fajunk, a Homo sapiens megjelenése előtt készíthette egy másik, mára kihalt emberfaj.

Zakaria Mgala / Getty Images

A felfedezés kihívja azt az elméletet, miszerint a kőkorszaki emberek nomád, vadászó-gyűjtögető életet éltek. A maradványokat a Kalambo-vízesés közelében találták meg, ahol a korabeli embereknek kiváló víz- és élelemforrásuk lehetett. Ezeket figyelembe véve könnyen elképzelhető, hogy letelepedtek a környéken, és tartós építményeket hoztak létre fából.

A leletek mindemellett azt sugallják, hogy a kőkorszaki emberek sokkal fejlettebbek lehettek, mint azt korábban gondoltuk. Ha ezek a rönkök valóban egy építmény, akár egy ház részeit képezték, akkor a kor emberét kiváló kézügyesség, fejlett eszközhasználat és kreativitás jellemezhette.

Kapcsolódó
Rejtély, mire való ez az ősi tárgy
Senki sem tudja, mire használták a római dodekaédereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik