Tudomány

Így nézett ki egy kőkorszaki fiú

Rendőrségi módszerekkel rekonstruálták egy 7500 évvel ezelőtt élt északi fiú fejét.

A Viste fiú egy 7500 évvel ezelőtt élt tíz-tizenöt fős klán tagja volt. Nevét egykori élőhelyéről a norvégiai Vistehola barlangról kapta, amely közelében csontjait találták. Koponyája alapján a Dundee Egyetem kutatói adták vissza arcát, akik remélik a fiú, amikor élt valóban hasonlóan nézhetett ki.

A tudósok a legmodernebb rendőrségi technikákat vetették be, hogy újjáépítsék a 7500 éves ember külsejét. Először röntgensugarakkal szkennelték be a koponyát és töredékeit, erre építették fel a 3D-s digitális modellt, amely egy negatív mintát nyomtattak. A minta segítségével formázták ki agyagból a végső eredményt, a szoborfejet.

Nem ez az első alkalom, hogy egy kőkorszakiról arcrekonstrukció készül, már egyre többet tudunk arról, hogy nézhettek ki őseink.

Azt nem tuni tudni, miért halt meg a Viste fiú ilyen fiatalon. Az arcrekonstrukció előtt úgy sejtették, ritka koponyadeformitással élt, de mint kiderült ez nem igaz, az sem, hogy ezért bármilyen betegségben szenvedhetett. Halálakor már 15 esztendős volt, de csak 1,25 méter magasra nőtt meg.

A Vistehola barlang környéki csontvázakat 1907-ben fedezték fel. A Viste fiú ma a legteljesebb norvég kőkorszaki csontváz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik