Tudomány

Ősi építmény bukkant elő egy kiszáradó tóból

Az északi féltekén szokatlanul forró és száraz az idei nyár, emiatt sok régióban apadnak a vizek, ami korábban rejtett maradványokat hoz a felszínre. Az amerikai Mead-tóból csontvázak, az Elba németországi szakaszán egy éhségkő, az olaszországi Póból egy világháborús roncs, a kínai Jangcéből pedig buddhista szobrok kerültek elő a közelmúltban.

Az aszály Spanyolországot sem kíméli, ahol egy őskori, megalitikus építmény bukkant a felszínre egy kiszáradó mesterséges tóból – írja a CNN.

A guadalperali dolmenre gyakran hivatkoznak a spanyol Stonehenge-ként.

A kőgyűrűt időszámítás előtt 5000 körül emelhették.

quintanilla / Getty Images

Az ősi műemlék a Valdecañas-víztározó területén található, a vízszint a mesterséges tó kapacitásának 28 százalékára zuhant a tartós aszály hatására. Enrique Cedillo, a Madridi Complutense Egyetem régésze szerint ritka lehetőség adódott, hogy hozzáférjenek az építményhez. A szakértők most versenyt futnak az idővel, hogy megvizsgálják a lelőhelyet, mielőtt ismét elmerül.

A megalitikus emlékműre Hugo Obermaier német régész bukkant 1926-ban. Francisco Franco diktatúrája idején, 1963-ban egy vidékfejlesztési projekt során a terület víz alá került, azóta a helyszín csupán négyszer vált teljesen láthatóvá. A helyi történelmi és turisztikai szövetségek most úgy gondolják, hogy át kellene telepíteni a köveket.

A dolmenek függőlegesen elrendezett kövekből állnak, amelyeken jellemzően egy asztallapszerű szikla fekszik. Nyugat-Európában több ilyen építmény is található, készítőikről viszont keveset tudni. Mivel környékükön emberi maradványok is elő szoktak kerülni, sok kutató úgy véli, hogy a műemlékek nyughelyeknek épültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik