Tudomány

Nagy hibát vét, ha rávizel a medúzacsípésre

Jason Jones Travel Photography / Getty Images
Jason Jones Travel Photography / Getty Images

Ha medúzacsípésről esik szó, szinte mindenki fejében az jelenik meg, hogy a vizelet segíthet a fájdalom enyhítésében. Ez azonban hatalmas tévhit, a szakértők között ugyanis konszenzus van abban, hogy a pisi nem hogy segít, valószínűleg még ront is a helyzeten – írja a Live Science.

Jessica Colla, a hawaii Maui Ocean Center igazgatója szerint a mítosz valószínűleg azért alakult ki, mert a vizelet ammóniát és karbamidot tartalmaz, amelyek enyhén bázikus pH-t eredményeznek. Azonban mivel a vizelet gyakran híg, inkább hasonlíthat az édesvízre, mint a tengervízre. Márpedig a csípést soha nem érdemes édesvízzel leöblíteni, mert az csak fokozza a fájdalmat.

Az édes- és a tengervíz között az oldott só különbsége miatt a nematociszta méregsejtek több mérget bocsátanak ki. Ugyanez igaz a vizeletre is: ha túl híg, akkor a nematociszták tovább égetnek. Richard Clark, kaliforniai szakértő szerint sokkal jobb megoldás, ha egyszerűen tengervizet használunk, de több tanulmányok azt is kimutatta, hogy az ecetsav is képes semlegesíteni egyes medúzafajok nematocisztáit.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha a medúza fajtája ismeretlen, a legjobb, ha a tengervízhez ragaszkodunk.

Ezután mielőbb érdemes eltávolítani a nematocisztákat a további mérgezés és fájdalom megelőzése érdekében. A csápokat ne a kezével távolítsa el, keressen csipeszt, vagy valamilyen éles szélű tárgyat. Végül pedig forduljon mielőbb orvoshoz, néhány medúzacsípés ugyanis súlyos vagy akár halálos kimenetelű lehet. Ha duzzanatot, hányingert, zavartságot, testi fájdalmat vagy légzési nehézséget tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik