Tudomány

Halálos csapdákat rejthet az első kínai császár sírja

Chu Yong / Getty Images
Chu Yong / Getty Images

Attól tartanak egyes régészek, hogy halálos csapdákat rejthet az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírja – írja az Insider. Az uralkodó időszámítás előtt 221 és 210 között ült a birodalom trónján, mauzóleuma leginkább a híres agyaghadsereg miatt ismert.

A sírt tartalmazó nekropoliszban régóta zajlanak az ásatások, a helyszínen sok még a felfedeznivaló, 2022-ben például újabb agyagkatonák megtalálását jelentették be.

Magát a nyughelyet ugyanakkor eddig még nem nyitották fel, részben azon csapdáktól való félelem miatt, amelyekről Sze-ma Csien is beszámolt nagyjából egy évszázaddal a császár halála után.

A történetíró szerint a mesteremberek arra kaptak utasítást, hogy nyílpuskákat és nyilakat készítsenek, amelyek lelövik azt, aki a mesés kincseket rejtő sírba lép. Állítólag higanyt is elhelyeztek a nyughelyben, amely a fosztogatókra ömölve halálossá válhat.

Bár egyes kutatók a beszámolót nem tartják hitelesnek, egy 2020-as tanulmány alapján a sír körül a higanykoncentráció a vártnál lényegesen magasabb. Az illékony anyag idővel elkezdhetett kiszökni a struktúra repedésein keresztül.

Csin Si Huang-ti időszámítás előtt 247-ben lett Csin királya, ez egyike volt a korszak egymással hadakozó államainak. Később ő egyesítette elsőként Kínát. Életével kapcsolatban rengeteg történet maradt fenn, egyes források szerint az örök életet hajszolva a higanyivás megszállottja lett, 49 éves korában emiatt halhatott meg.

A császár sírkomplexumát az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a terület a világ egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. A csapdáktól való félelem mellett épp a nyughely megóvása miatt nem akarják felnyitni azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik