Tudomány

Így halt meg Liszt Ferenc

Bettmann / getty images
Bettmann / getty images

Liszt Ferenc zongorista és karmester, Magyarország és a világ egyik leghíresebb és legtehetségesebb zeneszerzője, akinek munkásságát több mint 1400 remekmű dicséri 1886. július 31-én hunyt el – írja a Rubicon.

Már gyermekként is igazi tehetség volt

A később világhírre emelkedő zenész tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott: zongorajátékával alig 6 évesen elkápráztatta hallgatóságát, miközben kis túlzással előbb tanult meg kottát, mint betűket olvasni. Már tíz éves kora előtt koncertet tartott Sopronban, Kismartonban és Pozsonyban, 1821-ben pedig már Bécsben is fellépett.

A Liszt család 1822-ben az osztrák fővárosba költözött, ahol a kis Ferenc tehetségét Carl Czerny és Antonio Salieri gondozta. A gyermek zongorista 1823-ban már hangversenyt tartott a bécsi Kis-Redout-ban, és még abban az esztendőben – 11 évesen – pályamunkát nyújtott be egy keringő átiratára.

Liszt nemsokára Budán és Pesten is koncertet adott, majd Párizsba, a zene akkori fővárosába költözött, ahol művészetét Chopinnel, Paganinivel és Berliozzal kötött barátsága jelentős mértékben befolyásolta.

Bejárta Európát a művész

Liszt nemcsak zeneműveivel, hanem adományaival is felhívta magára a figyelmet: támogatta többek között a lyoni munkásfelkelés áldozatait, Európa-szerte segélykoncerteket szervezett az 1838-as pesti árvíz károsultjainak, és jelentős pénzösszeggel segítette a pesti Nemzeti Zenede létrehozását.

A művész élete során – akár egy világsztár – számos koncertkörutat tartott, amelyek során végig turnézta Európa szinte összes akkori nagyvárosát. Utazásai alatt számos szeretőt tartott, amiről a korabeli újságok is előszeretettel cikkeztek.

Utolsó 15 évét Weimar, Róma és Magyarország közötti állandó ingázással töltötte, a hetvenedik életévén is túl járó zeneművész a nyolcvanas évek derekán azonban már nehezen viselte ezt a túlhajtott életmódot: 1886 júliusában, miután Magyarországról Bayreuthba érkezett, tüdőgyulladást kapott, és július 31-én éjszaka meghalt.

Az egész világ elismeri zsenialitását

Liszt gazdag életműve szinte példa nélküli a zenetörténetben, mivel átirataival együtt mintegy 1400 alkotás fűződik a nevéhez; ezek java része annyira bonyolult, hogy bemutatásukhoz a legmagasabb zenészi kvalitások szükségesek. Élete során Szentpétervártól Lisszabonig, Londontól Törökországig az egész európai kontinenst bejárta, mint a zene legtehetségesebb utazó nagykövete.

Liszt Ferenc elismertségét jelzi, hogy halála után – bár a művész élete során többször egyértelműen jelét adta magyar öntudatának – az osztrák, a német, de még a szlovák nép is megpróbálta őt saját fiának feltüntetni. Zsenijének tiszteletére – és születésének 200. évfordulója alkalmából – Magyarországon a 2011. esztendőt Liszt Ferenc-emlékévnek nyilvánították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik