Tudomány

Senki nem élte túl ezt az űrküldetést

Keystone / Hulton Archive / Getty Images
Keystone / Hulton Archive / Getty Images

A Szojuz–11 űrhajó küldetése 52 éve, 1971. június 29-én ért véget. A jármű látszólag sikeresen tért vissza a Földre, azonban a kabin kinyitása után szörnyű tragédiára derült fény – írja a Space.com.

A Szojuz–11-et 1971. június 6-án bocsátották fel három utassal, Georgij Dobrovolszkijjel, Vlagyiszlav Volkovval és Viktor Pacajevvel a fedélzetén. A küldetés célja az volt, hogy az űrhajósok elsőként lépjenek a világ első űrállomására, a Szaljut–1-re.

A kozmonauták sikeresen dokkoltak, és 23 napot töltöttek az űrállomáson tudományos kísérleteket végezve. A három férfi ezután a Föld felé vette az irányt, ahol a jármű látszólag sikeresen le is szállt. A szovjetek csak a kapszula felnyitása után tudták meg, hogy tragédia történt, a három űrhajóst ugyanis holtan találták.

A szakértők szerint az űrhajó egyik légnyomás-kiegyenlítő szelepe kinyílhatott útközben, ennek következtében a utasfülkében nyomáscsökkenés történt, a levegő kiszökött, a legénység pedig megfulladt.

Mint a Múlt-kor cikkéből kiderül, a kozmonauták útközben csak sportöltözéket viseltek, így esélyük sem volt a túlélésre. Azóta szigorú előírás, hogy az űrhajósoknak a start és a landolás során is viselniük kell a szkafandert, hogy hasonló meghibásodás esetén is oxigénhez jussanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik