Tudomány

Lehetetlen helyen került elő egy ritka rovar

Egy különleges rovart fedeztek fel egy, az arkansasi Fayetteville-ben található boltban – írja a CNN. A Polystoechotes punctata nevű repülő állat csoportja igen ősi, már a dinoszauruszok korában is létezett.

Michael Skvarla, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa 2012-ben, PhD-hallgatóként, bevásárlás közben figyelt fel az egyedre a helyi Walmart oldalában. Noha a rovar felkeltette a figyelmét, végül megfeledkezett róla.

Michael Skvarla / Penn State. Creative Commons

A szakértő először tévesen azonosította be a fajt, és csak 2020-ban, egy online óráján bemutatva ismerte fel, hogy a véltnél jóval ritkább állatot fedezett fel. További vizsgálattal sikerült igazolni, hogy a példány a Polystoechotes punctata fajhoz tartozik, a lelet pedig bekerült egy múzeumi gyűjteménybe.

A kutatók úgy hitték, hogy a Polystoechotes punctata az 1950-es években kipusztult Észak-Amerika keleti részén, eddig ráadásul nem is látták a fajt Arkansas államban.

Kérdés, hogy a rovar miként került oda. A tágabb régióban több mint száz éve nem észlelték a fajt, a legközelebbi ismert élőhelye pedig közel 2000 kilométerre fekszik Fayetteville-től. Nem valószínű, hogy a példány képes volt ekkora utat megtenni. Nem kizárható, hogy a faj kisebb populációi továbbra is jelen vannak Amerika keleti területein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik