Tudomány

Ennyi alvás kell az egészséges időskorhoz

Getty Images
Getty Images

Minden korosztálynál, de az időseknél kifejezetten fontos az elegendő alvási idő az egészség megőrzéséhez, ezt pedig a londoni UCL által készített friss kutatás is megerősíti. E szerint ugyanis ha valaki 50 éves kor fölött mindössze napi 5 órát, vagy annál is kevesebbet alszik, jelentősen megnő a kockázata annak, hogy egyszerre több krónikus betegsége alakuljon ki – írja a Science Daily.

A hétezer fős, 50 és 70 év közötti férfiakon és nőkön végzett vizsgálat során azt figyelték meg, hogy 25 év alatt milyen összefüggés volt az egyes résztvevők alvásideje, és aközött, hogy két vagy több krónikus betegség – például szívbetegség, rákos megbetegedés vagy cukorbetegség – alakult ki náluk. Ez alapján kiderült, hogy akik 50 éves korukban 5 órát, vagy annál kevesebbet aludtak, 20 százalékkal nőtt az esélyük egy krónikus betegség kialakulására. Ha pedig már volt betegségük, 40 százalékkal nőtt az esélye egy újabb probléma kialakulásának.

A kevés alvási idő továbbá a halálozás kockázatát is folyamatosan emeli a kutatás szerint.

A kutatók emellett a másik végletet is megvizsgálták, tehát hogy a hosszabb, több mint kilenc óráig tartó alvás is hasonlóképpen befolyásolja-e az egészségi állapotot. Az egészséges embereknél nem volt egyértelmű összefüggés a hosszú alvás és a multimorbiditás – vagyis a sokféle, különböző betegség egyidejű jelenléte – között. Ha azonban a résztvevőknél már diagnosztizáltak valamilyen krónikus betegséget, akkor a hosszú alvás időtartama egy másik betegség kialakulásának körülbelül 35 százalékkal megnövekedett kockázatával járt együtt.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Severine Sabia szerint a jómódú országokban egyre nő a multimorbiditás, melynek következtében az idősebbek több mint felének már legalább két krónikus betegsége van. Ez komoly kihívást jelent a közegészségügy számára is a szakértő szerint.

A londoni UCL Epidemiológiai és Egészségügyi Intézetének kutatója szerint ahogy az emberek idősödnek, úgy változnak alvási szokásaik és alvásszerkezetük. Mindazonáltal ajánlott éjszakánként 7-8 órát aludni, mivel az ezt meghaladó, vagy épp kevesebb alvásidőt is összefüggésbe lehet hozni az egyes krónikus betegségek kialakulásával. Ehhez fontos a jó alváshigiénia elősegítése, például hogy a hálószoba csendes, sötét és kellemes hőmérsékletű legyen. Emellett érdemes lefekvés előtt eltávolítani az elektronikus eszközöket a szobából, és elkerülni a nagy étkezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik