Tudomány

Felfedeztek egy újabb vércsoportot

NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LIBRARY via AFP
NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LIBRARY via AFP

Sokaknak meglepő lehet, de az általános vélekedéssel ellentétben rengeteg vércsoport van. Ezek száma az elmúlt években több altípussal is bővült, köszönhetően a témában végzett kutatásoknak. A Blood című folyóiratban megjelent legújabb tanulmány pedig egy, a közönség számára aligha ismert vércsoportot, az Er-t mutatta be — írja a Science Alert.

A tanulmány a brit egészségügyi szolgálat (NHS) és a Bristoli Egyetem kutatóinak közös munkája nyomán jött létre. A szakértők szerint a csoport létezéséről 1982-ben lehetett először hallani, azonban a klinikai hatásuk még a mai napig sem teljesen ismert. Az Er-ből a szakértők információi szerint két további alcsoport is van: ez az Er4 és az Er5, amelyek mindegyike rendkívül ritka.

Az Er-rendszer a 44. vércsoport alapját képezi.

A szakemberek ezek létezését a magzatok és újszülöttek hemolitikus megbetegedéseivel hozták összefüggésbe. Ez a kór akkor alakul ki, amikor az anya immunrendszere megtámadja a születendő gyermek vérét, írja a hvg. A két típust a gyermekeiket elveszítő anyák vizsgálatakor fedezték fel. Ezen kutatásoktól azt remélik, idővel segíteni tudják majd a ritka vércsoport valamelyik variációjával rendelkező embereket kezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik