Tudomány

Jobban öregít a magány, mint a dohányzás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A magányosság, a nyugtalan alvás és a boldogtalanság, valamint egyéb, hosszan tartó negatív érzelmek jobban öregíthetik az embert, mint a rendszeres dohányzás – írja az Eurekalert egy friss kutatás eredménye alapján.

A Deep Longevity által kiadott közlemény szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a magány által kiváltott hatások megzavarhatják a test biológiai óráját, ami olyan betegségek kialakulásának kockázatát is növeli, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri rendellenességek, vagy az Alzheimer. Egyes embereknél ezek a molekuláris folyamatok intenzívebbek lehetnek, mint másoknál —

ezt az állapotot szokás gyorsított öregedésnek nevezni.

A kutatás során közel 12 ezer kínai felnőtt vérét és biometrikus adatait vizsgálták a szakemberek. Ennek során arra figyeltek fel, hogy az olyan negatív érzelmek, mint a magány, boldogtalanság vagy a reménytelenség akár egy évet és nyolc hónapot is hozzáadhat egy ember biológiai órájához. Az öregedés felgyorsulásával összefüggő egyéb tényezők közé sorolható a kutatás szerint az egyedülállóság és a vidéken élés is – ez utóbbi azért, mert kevés orvosi szolgáltatás érhető el.

A kutatók megjegyezték, hogy a felgyorsult öregedés jelenségét eddig azoknál érzékelték elsősorban, akiknek a kórtörténetében előfordult a dohányzás, agyvérzés, máj- vagy pedig tüdőbetegség. Ugyanakkor a friss eredmények azt mutatják, hogy a magány és a boldogtalanság, tehát a negatív érzelmek is összefügghetnek egy ember biológiai életkorával, sőt akár rosszabb hatással is lehetnek arra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik