Tudomány

Hatalmas napvihar érhette el a Földet

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / SPB via AFP
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / SPB via AFP

Napvihar érhette el augusztus 3-án a Földet, miután egy, a csillagon keletkezett lyukon anyag áramlott ki, írja az Independent. A G1-es erősségű vihar az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint a rádiós kommunikációra, valamint a műholdakra és az állatok vándorlására is hatással lehetett.

A lyukak sötét foltokként jelentek meg a Napról készült felvételeken. Ezek a Nap hűvösebb és kevésbé sűrű részei, ami azt jelenti, hogy a napszél könnyebben ki tud szökni az űrbe, és a gyors áramlatok a Föld felé vehetik az irányt. Bár a szerdai vihar hatásairól egyelőre nem közöltek információkat, egy ilyen jelenség a tudományos álláspont szerint könnyedén vezethet áramellátási problémákhoz.

Koronalyukak bármikor kialakulhatnak, bár a napminimum idején gyakrabban fordulnak elő. Jelenleg kilépünk ebből az időszakból, és a napmaximum felé tartunk, amikor a Nap aktivitása intenzitásában megnő. Ez az időszak várhatóan 2025 körül érkezik el. Ennek közeledtével a tudósok arra számítanak, hogy az űridőjárás rendszeresebb és egyre károsabb hatással lesz a földi életre.

A NOAA napfényes időjárásra vonatkozó skálája G1-nél kezdődik, ami kisebb jelenségnek számít. A skála egészen a G5-ös – extrém geomágneses vihar – fokozatig terjed, ahol széleskörű áramellátási problémák várhatók, valamint a rádiójelek és a műholdas navigáció is csődöt mondhat. Az ilyen szélsőséges napviharok azonban viszonylag ritkák, a Nap 11 éves ciklusai során csak néhány napig fordulnak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik