Tudomány

Óriási napviharokat tanulmányoz a NASA

A SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment – Nap-rádióinterferométeres űrkísérlet) nevű misszió segíthet megérteni, hogyan működik a Naprendszer és milyen hatással van a Nap rádiósugárzása az űrkörnyezetre. Ezek az ismeretek segíthetnek megvédeni az űrbe utazó asztronautákat – írja az MTI.

Egyszerre lehet áldás és átok az űrbe küldött rengeteg miniműhold
A technológia sokat segíthet, de szükség van szabályozásra, különben elárasztják a Föld körüli pályát a CubeSatok.

„Örömünkre szolgál, hogy űrhajóflottánkat újabb misszióra indíthatjuk, amely segít jobban megérteni a Napot és azt, hogy csillagunk milyen hatással van a bolygók közötti űrkörnyezetre” – mondta Nicky Fox, a NASA munkatársa.

Hozzátette: minél többet tudunk az űrbéli időjárási jelenségek formájában is megnyilvánuló napkitörésekről, annál jobban tudjuk mérsékelni az űrhajóra és a legénységre gyakorolt hatásukat.

Kép: Michigani Egyetem

A misszió alapját hat – kenyérpirító méretű – miniműhold (CubeSat) adja, amelyek mindegyike folyamatos megfigyelést végez. A naptevékenységből származó alacsony frekvenciájú rádiósugárzást figyelik, az adatokat pedig a NASA Deep Space Network nevű űrhálózatán keresztül továbbítják. Ez a NASA-hoz tartozó nemzetközi óriási antennahálózat, amely a bolygóközi űrmissziók munkáját támogatja.

Az egyetlen nagy rádióteleszkópként együttműködő hat CubeSat háromdimenziós térképet fog készíteni, amely megmutatja, hol alakultak ki a Nap felszínén hatalmas részecskekitörések, hogyan fejlődtek és formálódtak tovább. Ez lesz az első alkalom, hogy sikerül feltérképezni a Napból érkező mágneses mezők mintázatát – közölte a NASA.

Az űrügynökség 62,6 millió dollárt (21 milliárd forintot) különített el a SunRISE megtervezésére, megépítésére. A miniműholdakat 2023. július elsején tervezik indítani a világűrbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik