Tudomány zöldövezet

A franciák szerint Németországnak fenn kéne tartania az atomerőműveit

Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az EU francia biztosa szerint Németországnak a lehető legtovább üzemben kell tartania a még működő atomerőműveket – írja a Clean Energy Wire. Thierry Breton, az EU belső piacért felelős francia biztosa azt nyilatkozta, hogy az ország még üzemelő három atomerőművét a jelenlegi energiaválság miatt nem szabad év végén bezárni, ahogyan azt a németek eredetileg tervezték.

Egy ilyen lépés „a közös európai érdeket szolgálná”, mondta a politikus, mivel Oroszország megpróbálja fegyverként használni Európa fosszilis tüzelőanyag-függőségét Ukrajna elleni háborújában. A németek nukleáris és szénerőmű-kapacitását amíg szükséges, használni kellene.

Egy olyan időszakban, amikor „szolidaritásra van szükségünk, mindenkinek mindent meg kell tennie, ami tőle telhető” – mondta a francia uniós biztos. A német kormány azon szándékával kapcsolatban, hogy az ütemterv szerint 2022 végére véglegesítse a nukleáris energia fokozatos kivonását, Breton azt mondta: „nem mondhatjuk, hogy nem teszünk meg mindent, amit megtehetnénk, de elvárjuk, hogy mások biztosítsák azt, amire szükségünk van”. Ugyanakkor sürgette az EU-t is, hogy gyorsítsa fel a megújuló energiaforrásokat használó létesítmények támogatását, amit a kínai hardverektől, például a napelemektől való függés csökkentésével, és ehelyett

az európai erőforrás-feldolgozás és gyártás kapacitásának felépítésével kell megtenni.

„Amíg függünk, kiszolgáltatottak vagyunk” – mondta Breton.

Az EU-biztos szavaival együtt megjelenő nyilatkozatban a francia BEE megújulóenergia-szövetség kijelentette, hogy 2022 első felében a francia energiarendszer támogatásához németországi megújulóenergia-létesítményekre volt szükség. Technikai problémák merültek fel a francia atomerőművekben a meleg időjárás miatt, ami akadályozta a reaktorok működését. Emiatt Németország nettó energiaexportőrré vált Franciaországba az év első hat hónapjában, miután az elmúlt évek nagy részében nettó importőr volt.

A francia reaktorflotta körülbelül fele jelenleg nem működik, a BEE szerint „jelenleg a megújulók jelentik az egyetlen megoldást, amelyek olcsón és klímabarát módon szállítanak áramot”. Mivel a hónap legmelegebb hetei még hátravannak, a francia nukleáris kibocsátás további csökkentésére lehet számítani – tette hozzá a lobbicsoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik