Tudomány

Friss kutatás: az atomenergia döntő szerepet játszhat a klímacélok elérésében

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az atomenergia döntő szerepet játszhat abban, hogy a világ elérje a nulla széndioxid-kibocsátási célját az évszázad közepére, különösen azokban az országokban, ahol alacsony a szélerőforrások aránya – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A Carnegie Intézet kutatása szerint a nukleáris energia nagyon jó áthidaló megoldás lehet a szél- és a napenergia szezonalitása mellé, mivel a most széles körben használt földgáz nem teljesen nulla kibocsátású.

Az amerikai kutatók a Nature Energy szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják: korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékának visszaszorítása elérhető a szél- és napenergia-termelő létesítmények számának növelésével. A természeti erőforrások változatosságából adódó kínálat és kereslet közötti szakadék azonban jelentős infrastrukturális változtatásokat – az energiatárolási képességek, valamint az energiatermelő infrastruktúra jelentős bővítését – igényel.

Ezért van szükség még mindig áthidaló megoldásokra.

A kutatók 42 ország szél- és napenergia-forrásait vizsgálták, és arra keresték a választ, hogy az atomenergia képes-e alacsony költségű energiát biztosítani és a földgázt helyettesíteni tartalék energiaforrásként. Elemzésük arra összpontosított, hogy azonosítsák, mely országok számára előnyös az atomenergia felhasználása. Azt találták, hogy az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, ahol megfelelő földrajzi és éghajlati feltételek állnak rendelkezésre elegendő szélenergia előállításához, addig nem szükséges az atomkapacitások növelése, amíg nem jutnak el a széndioxid-mentesítés utolsó akadályainak leküzdéséig. De a szegényebb szélerőforrásokkal rendelkező országokban, mint például Brazíliában, az atomenergia felhasználása gyorsabb átállást tehetne lehetővé az alacsony széndioxid-kibocsátás érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban a Carnegie Intézet mellett részt vett a TerraPower LLC atomreaktorokat fejlesztő vállalat, valamint Bill Gates Gates Ventures nevű cége, amely szintén érdekelt az atomenergia bővítésében. A tanulmányt publikáló Nature Energy szaklap az egyik legelismertebb kiadójának, a Nature-nek egyik tudományos lapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik