Tudomány

Az Európai Parlament szerint az atomenergia zöldnek számít

Az Európai Parlament szerdán támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely szerint a földgáz- és atomerőművekbe való beruházások klímabarátnak minősülnek – írja a Reuters. A szavazás lehetővé teszi, hogy a javaslatból utóbb uniós törvény legyen, kivéve, ha a 27 tagállamból 20 ellenzi ezt. Utóbbira igen kicsi az esély.

A tervezett előírások értelmében a gáz- és atomerőművek 2023-ban bekerülhetnek az uniós taxonómiába.

Ez lehetővé teszi, hogy az érintett befektetéseket zöldnek minősítsék.

Szerdán a javaslatot elutasító indítványról döntöttek. A 639 jelen lévő képviselőből 328 szavazott az indítvány ellen, 278 az indítvány mellett, 33 pedig tartózkodott.

Westend61 / Getty Images

A taxonómia célja, hogy tisztázza a fenntartható befektetések homályos definícióját. A földgáz- és az atomenergiát érintő szabályozások megosztják az EU-s országokat, törvényhozókat és befektetőket. Az atomerőművek például nem állítanak elő szén-dioxidot, de radioaktív hulladékot termelnek. A gáz használata ezzel szemben melegítő hatású emisszióval jár, egyes államok ugyanakkor úgy látják, hogy a gáz segítheti az átállást a még szennyezőbb szénről.

Az új javaslatot többek között az atomenergiára támaszkodó Franciaország, illetve a jelentős szénhasználó Lengyelország támogatta, Ausztria és Luxemburg kormánya azonban azzal fenyegetőzött, hogy bepereli az Európai Uniót, ha a javaslat törvényerejű lesz. Dánia és más országok arra figyelmeztettek, hogy a döntés alááshatja az EU hitelességét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A törvényhozók abban sem értenek egyet, hogy a jogszabály miként befolyásolhatja a pénzügyi piacot. Mások szerint a taxonómia politikai szimbolikája messze felülmúlja a befektetőkre gyakorolt ​​hatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik