Tudomány

A legtöbb étrend-kiegészítő vitamin egyszerű pénzkidobás

Elena Popova / Getty Images
Elena Popova / Getty Images

A JAMA szaklapban publikált friss tanulmány szerint a legtöbb embernek nincs szüksége étrend-kiegészítőkön keresztül szedett vitaminokra, ezek egyszerű pénzkidobást jelentenek – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Pedig az Egyesült Államokban 2021-ben közel 50 milliárd dollárt költöttek vitaminokra és étrend-kiegészítőkre.

A friss kutatás szerint a nem terhes, egyébként egészséges emberek számára a vitaminok pénzkidobást jelentenek, mert nincs elég bizonyíték arra, hogy segítenének megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket vagy a rákot.

„A betegek állandóan azt kérdezik: milyen táplálékkiegészítőket vegyek? Pénzt pazarolnak, és arra koncentrálnak, hogy egy varázslatos tabletta egészségessé teszi őket, pedig ha mindannyian követnénk a bizonyítékokon alapuló egészséges étkezést és rendszeres mozgást, sokkal egészségesebbek lennénk” – mondta Dr. Jeffrey Linder, a Northwestern University belgyógyászati osztályának vezetője.

84 tanulmány szisztematikus áttekintése alapján a kutatók szerint „nincs elegendő bizonyíték” arra vonatkozóan, hogy a multivitaminok, az ehhez hasonló étrend-kiegészítők fogyasztása segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot egyébként egészséges, nem terhes felnőtteknél.

„A munkacsoport nem azt mondja, hogy egyáltalán ne szedjünk multivitamint, de az az elképzelés, hogy ha ezek igazán hasznosak lennének, már tudnánk róla” – mondta Linder. A munkacsoport kifejezetten a béta-karotin-kiegészítők mellőzését javasolja a tüdőrák esetleges megnövekedett kockázata miatt, valamint az E-vitamin-kiegészítők szedését sem pártolja, mert ennek egyáltalán nincs nettó előnye a halálozás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák csökkentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik