Tudomány koronavírus

COVID-19: a vitaminok nem csökkentik a halálozás kockázatát

Tanja Ivanova / Getty Images
Tanja Ivanova / Getty Images

A Toledói Egyetem kutatói korábbi tanulmányokat tekintettek át, és megállapították, hogy az immunerősítő étrend-kiegészítők, például a C-vitamin, a D-vitamin és a cink fogyasztása nem csökkenti a COVID-19 miatti halálozás esélyét – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Metaanalízisükben a szakértők 26 korábbi, független szakértők által átnézett tanulmányt foglaltak össze, amelyek összesen több mint 5600 covidos beteg adatait tartalmazták. Az analízis azt mutatta, hogy sem a C-vitaminnak, sem a D-vitaminnak, sem a cinknek nem volt semmiféle hatása a halálozásra. A kutatók a D-vitaminnal kapcsolatban találtak egyedül némi pozitívumot: az eredmények alapján csökkentheti a lélegeztetőgépen és a kórházban eltöltött időt, de az összefüggés biztos megállapításához további kutatásokra lesz szükség.

Míg a tanulmány túlnyomórészt olyan betegeket vizsgált, akik már kórházba kerültek a koronavírus-fertőzés miatt, a kutatók elemeztek egy kisebb olyan csoportot is, amelynek tagjai a vírusfertőzés előtt rendszeresen D-vitamint szedtek. Itt sem találtak lényeges különbséget a halálozást illetően.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy már a járvány elején elkezdődtek kutatások a különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jórészt nem azt hozták ki, hogy bármelyik hatásos lenne a koronavírussal szemben.

Vitamingyártók és -forgalmazók azonban még mindig nyerészkedni próbálnak a járványon, olyanokat állítva, amit tudományos kutatásokkal nem sikerült bizonyítani. 

„Fontos, hogy az emberek megértsék: az étrendkiegészítők szedése nem jár jobb eredménnyel koronavírus-fertőzésnél” – mondta Dr. Ragheb Assaly, a Toledói Egyetem orvosprofesszora és a tanulmány vezető szerzője. „A másik fontos üzenet az, hogy erre a betegségre a válasz az oltás. A mikrotápanyag-kiegészítők nem ellensúlyozzák az oltás hiányát, és nem teszik szükségtelenné az oltást.”

A kutatók figyelmeztetnek: a tanulmányt nem szabad úgy értelmezni, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők rosszak vagy kerülendők lennének, hanem egyértelművé teszik, hogy nem hatékonyak a koronavírus-halálozás megelőzésében. Lehetséges, hogy néhány alultáplált vagy egyéb mikrotápanyag-hiányos COVID-19-beteg számára előnyös lehet a táplálékkiegészítők szedése, de ennek az az oka, hogy szervezetükben már eleve hiányoznak ezek az alapvető tápanyagok – nem azért, mert a D- vagy C-vitamin hatékony lenne a vírus ellen.

„Amit mondunk, az a következő: ha orvosilag nincs szüksége ezekre az étrendkiegészítőkre, ne szedje őket úgy, hogy azt gondolja: védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen” – mondta Dr. Azizullah Beran, az egyetem belgyógyász rezidense. „Nem fogják megakadályozni, hogy elkapja a vírust, sem azt, hogy belehaljon a betegségbe.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik