Tudomány zöldövezet

Összefügg a légszennyezés a súlyos koronavírus-fertőzéssel

Ilya Naymushin / Sputnik / Sputnik via AFP
Ilya Naymushin / Sputnik / Sputnik via AFP

A CMAJ szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a légszennyezettség mértéke és a koronavírus-fertőzés súlyossága összefügg egymással. Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény azt mondja, hogy néhány gyakori légszennyező anyag, mint például a talajközeli ózon, súlyosabb SARS-CoV-2 fertőzéssel függ össze, ide értve az intenzív osztályon való kezelést is.

Annak megállapítására, hogy van-e összefüggés a hosszú távú légszennyezés és a COVID-19 súlyossága között, a kutatók 151 105, 20 éves vagy annál idősebb ember adatait elemezték, akiknél 2020-ban Ontarióban erősítettek meg SARS-CoV-2 fertőzést. Modellezték három gyakori légszennyező anyag a világjárvány előtti szintjét a légkörben: a finom részecskéket (PM2,5), a nitrogén-dioxidot (NO2) és a talajközeli ózont (O3) vizsgálták. A szerzők a diagnózis dátumához, a nemhez és az életkorhoz, a járványhoz való hozzáálláshoz, az alapvető munkavállalói státuszhoz, a társadalmi-gazdasági státuszhoz, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez (beleértve a korábbi influenzaoltási előzményeket), a korábbi járóbeteg-látogatásokhoz és egyéb tényezőkhöz igazították az eredményeket.

Kapcsolódó
Újabb kutatás bizonyítja: a légszennyezés növeli a koronavírus-fertőzés esélyét
Az idősebb korosztályban szembetűnőbb a különbség.

„Megfigyeltük, hogy azok a SARS-CoV-2 fertőzöttek, akik Ontario olyan területein éltek, ahol magasabb a légszennyező anyagok (PM2,5, NO2 és O3) szintje, nagyobb eséllyel kerültek intenzívre” – írja Dr. Hong Chen, a tanulmány egyik szerzője.

Azt is megállapították, hogy megnövekedett a kórházi kezelés kockázata krónikus PM2,5- és O3-expozíció esetén, valamint megnövekedett a COVID-19 okozta halálozás kockázata krónikus O3-expozíció esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik