Tudomány koronavírus

Újabb kutatás bizonyítja: a légszennyezés növeli a koronavírus-fertőzés esélyét

Yevgeniy Babichenmo / EyeEm / Getty Images
Yevgeniy Babichenmo / EyeEm / Getty Images

Újabb, ezúttal olasz kutatás bizonyította, hogy ha valaki hosszabb távon szennyezett levegőnek teszi ki magát, az nagyobb eséllyel kapja el a koronavírust is – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Az Occupational & Environmental Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderül: a szálló por okozhatja a legnagyobb problémát, egy köbméter levegőben egy mikrogrammnyi emelkedés már a fertőzési ráta 5 százalékos növekedésével hozható összefüggésbe.

Noha további kutatásokra van szükség az ok és okozat feltárásához, az eredmények megerősítik, hogy a légszennyezés és a koronavírus terjedése összefügg.

Észak-Olaszországot súlyosan érintette a koronavírus-járvány, és Lombardia a legrosszabbul érintett régió mind az esetek, mind a halálozások tekintetében. A kutatás azt mutatta, hogy egy átlagos észak-olasz városban egy évre vetítve százezer emberenként 294 többletesetet jelent az 5 százalékos esetnövekedés.

Az Európai Unió Környezetvédelmi Ügynökségének becslései azt mutatják, hogy a határértéket meghaladó légszennyezésnek kitett 3,9 millió európai nagy része Észak-Olaszországban él.

A kutatók az észak-olaszországi Varese városát vizsgálták, ez Lombardia nyolcadik legnagyobb városa. A 2017. december 31-i adatok szerinti 81 543 lakos több mint 97%-a lakcím alapján érintett volt a fő légszennyező anyagok 2018-as éves átlagos szintjében, azaz olyan helyen éltek, ahol komoly a légszennyezés mértéke. A kutatás azt is kimutatta, hogy a népsűrűség nem járt fokozott fertőzési kockázattal. A bentlakásos gondozóotthonok azonban több mint 10-szeresére emelték a fertőzés kockázatát.

A megfigyelt összefüggések még szembetűnőbbek voltak az idősebb korosztályban, ami azt jelzi, hogy a szennyezőanyagok erősebb hatással vannak a COVID-19-fertőzöttségre az 55–64 és a 65–74 évesek körében – vélik a kutatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik