Tudomány zöldövezet

A népesség 99 százaléka szennyezett levegőt lélegzik

Géza Bálint Ujvárosi / EyeEm / Getty Images
Géza Bálint Ujvárosi / EyeEm / Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján immár a globális népesség 99 százaléka lélegzik veszélyesen szennyezett levegőt – írja az IFLScience. A WHO légminőségi adatbázisa a legátfogóbb vonatkozó információhalmaz, a szervezet szakértői a szálló por (PM10 és PM2,5), illetve a nitrogén-dioxid (NO2) szintjét monitorozzák 117 ország több mint 6 ezer városában.

A legsúlyosabb szennyezés az alacsony és közepes jövedelmű országokra jellemző, az érintett térségekben csupán a városok 1 százaléka felel meg a WHO légminőségi ajánlásainak. A PM10 és a PM2,5 szintje csak a fejlett államok 17 százalékában nem haladja meg a határértéket, a nitrogén-dioxid esetében viszont szinte minden város átlépi a küszöböt.

A szálló por és az NO2 egyaránt komoly szennyezők, jellemzően a fosszilis energiahordozók égetésével jönnek létre.

A PM2,5 képes mélyen a tüdőbe, illetve a véráramba kerülni, és a légzőszervektől az agyig több szervet is károsíthat. A nitrogén-dioxidot általában légzőszervi rendellenességekhez, például asztmához társítják.

A WHO becslése alapján a légszennyezés minden évben több millió ember korai haláláért felelős világszerte. A rossz légminőség elképesztő terheket rak a gazdaságra, csak az otthoni energiahasználat okozta szennyezés évi 27 milliárd eurós egészségügyi kiadással jár az EU-ban. Magyarországon a helyzet különösen aggasztó.

Kapcsolódó
Magukat mérgezik a magyarok otthonaikkal
Magyarországon a háztartások légszennyezése nagyon komoly egészségügyi kiadásokkal jár.

A WHO szerint a légminőség gyors javítására van szükség. Fontos lenne, ha régiónként felülvizsgálnák, illetve hatékonyabban alkalmaznák a kapcsolódó nemzeti előírásokat. Elengedhetetlen továbbá, hogy az emberiség jelentősen csökkentse kibocsátását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik