Tudomány zöldövezet

Húszból egy szívrohamot a zajszennyezés okozhat

Charles O'Rear / Getty Images
Charles O'Rear / Getty Images

Egy új kutatás szerint a nagyvárosokban élők között minden 20. szívroham összefügghet a zajszennyezéssel. A Rutgers Robert Wood Johnson Medical School tudósai szerint azok az emberek, akik forgalmas utak, vasutak közelében vagy repülési útvonalak alatt élnek,  nagyobb valószínűséggel szenvednek szívproblémáktól, amelyek nem csak a levegőszennyezésnek vagy az egyéni egészségügyi problémáknak tudhatók be – írja a Study Finds.

Kapcsolódó
Demenciát okozhat a közlekedési zaj
A kutatók szerint a 2017-ben Dániában regisztrált 8475 demenciás esetből legalább 1216 a közlekedési zajszennyezés számlájára írható.

Az Amerikai Kardiológiai Iskola 71. éves tudományos ülésén ismertetett kutatás szerint a szívroham előfordulásának esélye 72 százalékkal magasabb volt azokon a helyeken, ahol nagy a közlekedési zajterhelés. A kutatók szerint ezeken a területeken 100 000 emberre 3336 szívroham jut, míg a csendesebb területeken 100 000 emberre számítva „mindössze” 1938.

Ez már statisztikailag szignifikáns különbség.

A kutatás során 2018-ban közel 16 000 New Jersey-ben élő, szívinfarktus miatt kórházba került beteget elemeztek. Csoportokra osztották őket aszerint, hogy mennyire voltak kitéve zajszennyezésnek. A magas szintű közlekedési zajt tapasztalt résztvevők átlagosan 65 decibeles vagy magasabb zajszennyezettségi szinttel találkoztak egy nap folyamán, azok pedig, akiknél alacsony volt a zajterhelés szintje, átlagosan 50 decibel zajszennyezés alatt éltek. A 65 decibeles zajszint hangos beszélgetésnek vagy nevetésnek felel meg.

A kutatók azt becsülték, hogy a zajszennyezés a az összes szívroham öt százalékát tette ki, vagyis húszból egy esetért volt felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik