Tudomány

Demenciát okozhat a közlekedési zaj

Klaus Vedfelt / Getty Images
Klaus Vedfelt / Getty Images

A The BMJ tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint megnő a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik közlekedési zajtól szennyezett helyen élnek – írja a MedicalXPress. A dán kutatásban kimutatták, hogy az autók és vonatok zaja hosszú idő alatt megnöveli a demencia, és kifejezetten az Alzheimer-kór kockázatát is.

A kutatók szerint a 2017-ben Dániában regisztrált 8475 demenciás esetből legalább 1216 a közlekedési zajszennyezés számlájára írható.

2050-re szakértők szerint 130 millió demenciás él majd a világon. A már ismert kockázati tényezők, mint például a szív- és érrendszeri betegségek és az egészségtelen életmód mellett a környezeti hatások is szerepet játszhatnak a demencia kialakulásában. A közlekedési zaj a légszennyezés után a második legrosszabb környezeti kockázati tényezőnek számít a közegészségügyben Európában, és az európai lakosság körülbelül ötöde van kitéve az ajánlott 55 dB (decibel) feletti zajnak.

Korábbi kutatások rendre összekapcsolták a közlekedési zajt különböző betegségekkel, mint például a koszorúér-betegséggel, az elhízással és a cukorbetegséggek. A közlekedési zaj és a demencia kapcsolatáról azonban kevés kutatás zajlik, és az eredmények eddig nem voltak egyértelműek.

A kutatók a vasúti forgalom és az autók zajának való hosszú távú kitettség, illetve a demencia közötti kapcsolatot vizsgálták meg kétmillió felnőttnél, akik 60 éven felüliek voltak, és Dániában éltek. A kutatás 2004 és 2017 között zajlott, ez idő alatt 103500 új demenciás esetet rögzítettek. Minden más faktort számításba véve és javítva azt találták, hogy tíz évnyi közlekedési zaj nagyobb demenciára való eséllyel köthető össze. A zajszint egyenes arányban volt az esély alakulásával, és már néhány decibelbeli különbség számottevő volt. Az autózaj igen, a vasúti zaj azonban nem volt összeköthető a vaszkuláris demenciával.

A zaj egészségre gyakorolt hatásának lehetséges magyarázatai közé tartozik a stresszhormonok termelődése és az alvászavar, ami koszorúér-betegséghez, az immunrendszer megváltozásához és gyulladáshoz vezethet – mindezeket a demencia és az Alzheimer-kór kezdeti kiváltó okainak tekintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik