Tudomány koronavírus

Megtalálhatták a koronavírus gyenge pontját

Yuichiro Chino / Getty Images
Yuichiro Chino / Getty Images

Egy vírusfehérje lehet a túlzott gyulladásos immunválaszt okozó légúti vírusok, így a koronavírus gyenge pontja is – írja egy, az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Az RSV vírusban az NS2 fehérje kiiktatásával a szervezet még azelőtt elpusztítja a kórokozót, hogy gyulladásos túlreakció jöjjön létre.

A Washington Állami Egyetem kutatói szerint ez lehet a SARS-CoV-2-höz hasonló légúti vírusok Achilles-sarka.

Más légúti vírusokhoz, köztük a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírushoz hasonlóan, az RSV is a levegőcseréért felelős tüdősejteket fertőzi meg, és vírusgyárként használja fel őket. Az ellenőrizhetetlen vírusszaporodás ezekben a sejtekben pusztulásukhoz és súlyos gyulladásos folyamatokhoz vezet, így különböző tüdőbetegségek alakulhatnak ki, és végső esetben halálozással is végződhet a folyamat.

„A gyulladás eltömíti a légutakat, és megnehezíti a légzést” – idézi a sajtóközlemény Kim Chiokot, a WSU posztdoktori kutatóját és a tanulmány vezetőjét. „Ez az oka annak, hogy az ilyen hosszú távú és súlyos gyulladásos reakcióktól szenvedők tüdőgyulladást kapnak, és segítség nélkül nem tudnak lélegezni, majd a kórházban az intenzív osztályon végzik.”

Az RSV a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt támadja elsősorban. Idén Magyarországon évtizedek óta nem látott járványt okoz, főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása, vagy akár tüdőgyulladás is, mely akadályozza az oxigénfelvételt.

Kapcsolódó
Semmelweis Egyetem: tömeges megbetegedést okoz a két évnél fiatalabb gyerekeknél az RSV
Az RSV főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt.

Az amerikai kutatók úgy határozták meg a vírusfehérjék különböző funkcióit, hogy olyan vírusokat használtak, amelyekből hiányoztak a különböző fehérjéket kódoló gének, és összehasonlították őket a vírus vad törzsével. Így sikerült azonosítani az NS2 fehérjét az autofágia kulcsfontosságú szabályozójaként. Az autofágia egy olyan sejtfolyamat, amely többek között az immunvédelmet is szabályozza a vírusfertőzés során.

Ahogy a vírus bejut a sejtbe, a Beclin1 nevű sejtfehérje képes felismerni a veszélyt, és kiiktatja azt. Chiok szerint olyan, mintha a Beclin1 páncélt venne fel a vírus támadó mechanizmusai ellen. Az NS2 azonban szabotálja a Beclin1 munkáját, lefejti a páncélt, és elősegíti, hogy a vírus tovább maradhasson a sejtben, károsítsa azt, és tovább is terjedjen más sejtekre. Az NS2 nélkül a vírust a Beclin1 rutinosan elpusztítja.

Ebből következik, hogy ha a vírusban az NS2 fehérjét sikerül kiiktatni, a szervezet hatékonyabban tud védekezni a betolakodó ellen. Terápiás szerekkel meg lehet célozni ezt a fehérjét, és a módszert át lehet vinni más légúti vírusokra, például az influenzavírusra és a SARS-CoV-2-re is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik