Tudomány

Rengeteg embert öl meg a rossz városi levegő

Egy új tanulmány alapján a világ városaiban élő mintegy 2,5 milliárd ember 86 százaléka az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ös határértékénél magasabb szintű szálló pornak van kitéve – írja a Phys.org.

A szakértők szerint 2019-ben a városi légszennyezés 1,8 millió korai halálesetet okozott.

A 2,5 mikrométernél nem nagyobb szemcsék (PM2,5) a megbetegedések vezető környezeti kockázati tényezői. Az ilyen részecskék belégzése növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a légúti betegségek, a tüdőrák és alsó légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Veronica Southerland, a George Washington Egyetem munkatársa szerint a világ városi populációjának nagy része egészségtelen PM2,5-szinten él.

Howard Kingsnorth / Getty Images

A kutatók nagyjából 13 ezer nagyváros esetében vizsgálták a szennyezettséget 2000 és 2019 között. A lakossággal súlyozott átlagos PM2,5-koncentráció az összes városi területen 35 mikrogramm per köbméter volt 2019-ben, ez WHO által 2021-ben meghatározott határérték hétszerese.

A szakértők szerint 2019-ben a városokban 100 ezerből 61 halálesetet a PM2,5 okozott. Jelenleg a globális népesség mintegy 55 százaléka él városokban, egyes térségekben, például Délkelet-Ázsiában pedig nő a szennyezettség, ami a kockázatok fokozódásával jár. A kutatók úgy vélik, hogy a probléma mérsékléséhez nem elég a szennyezés csökkentése, az egészségügyben is fejlődésre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik