Tudomány

Egyre biztosabb, hogy a skizofrénia genetikai betegség

Getty Images
Getty Images

A Johns Hopkins Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem kutatói visszavezették a skizofréniát a méhlepényben expresszált génekig, ezzel újabb bizonyítékot szerezve arra, hogy a skizofrénia valószínűleg egy genetikai betegség, ami a terhesség alatti komplikációk miatt alakul ki – írja a ScienceAlert. A szakértők kapcsolatot találtak a szóban forgó, placentában található gének és a születés utáni első néhány év kognitív fejlődése között.

Ezek a gének, amelyek a méhlepényben aktiválódnak, előre meghatározzák, mekkora esélye lesz a születendő babának a skizofréniára. Egyelőre nem tudni, hogy a megelőzés szempontjából ez mit jelent, de mindenképpen jó irány, hogy látjuk, milyen gének játszanak szerepet benne – főleg úgy, hogy a skizofréniára utaló tünetek gyerekkorban ritkán jelentkeznek, általában felnőttkorban bukkannak fel először, és viselkedésbeli sajátosságokat jelentenek.

Azt még mindig nem tudni, hogy mi okozza a súlyosságbeli különbségeket, sőt, a genetikai háttér is csak ötből négy esetben bizonyítható – még így is 20 százalék azoknak a skizofréniásoknak az aránya, akik öröklődve szerezték a betegséget. Korábbi kutatások kimutatták már azt is, hogy a mentális állapotnak köze van a gyerekkori betegségekhez, a születés előtt és közvetlenül után jelentkező komplikációknak, illetve még annak is, hogy valaki milyen évszakban született.

Egyelőre igencsak úgy tűnik, hogy a génjeink tesznek minket hajlamossá a skizofréniára,

amit aztán a környezet, amiben az agy fejlődik, vagy elősegít, vagy sem. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a skizofréniához köthető gének egyharmada található meg a méhlepényben azoknál a nőknél, akiknél komplikált terhesség lépett fel – különösen azoknál, akik magas vérnyomással vagy koraszüléssel küzdöttek. Valamiért a fiúknak is nagyobb az esélyük arra, hogy skizofrénia alakuljon ki náluk.

A friss kutatás azt találta, hogy a skizofréniához kötött gének jelenléte erős előjele volt a későbbi skizofrénia kialakulásának, ahogyan az agy relatív mérete is az MRI-felvételek alapján. De nem volt arra utaló jel, hogy ezek a gének hajlamosítanák a növekvő agyat bármilyen más kóros állapotra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik