Tudomány

Új, környezetszennyezés okozta betegséget fedezhettek fel

Egy új tanulmányban Adel Elbeiali, a kairói Azhar Egyetem orvosa és kollégái egy lehetséges új betegséget mutatnak be – írja az IFLScience. Az úgynevezett közel-keleti fájdalom szindróma sokban hasonlít a rheumatoid arthritis ízületi gyulladásra, kialakulásáért pedig a környezetszennyezés lehet felelős.

A szakértők nagyjából 400 olyan páciens adatait elemezték, akik 2014 novembere és 2019 decembere között kerültek kórházba Egyiptomban és Szaúd-Arábiában, és akiknél korábban rheumatoid arthritist állapítottak meg. A vizsgálat során kiderült, hogy a betegek elváltozása nem felel meg teljesen ezen rendellenesség kritériumainak. Az adatok ugyanakkor illeszkedtek a fibromyalgiához – a titokzatos betegség hosszú időn át okoz izommerevséget, illetve az egész testre kiterjedő fájdalmat.

A páciensek csontjain sarkantyúszerű kinövéseket mutattak ki, de jelentős D-vitamin-hiányt is észleltek náluk.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy egy mérgező fém, a kadmium okozta szennyezés áll a rendellenesség hátterében.

A Közel-Keleten a D-vitamin-hiány meglehetősen gyakori ahhoz képest, hogy mennyire napsütötte a régió. Elbeiali és társai tanulmányukban korábbi kutatásokra hivatkozva azt írják, ennek hátterében a kadmium- és ólomszennyezés, illetve a kulturális tényezők, az étrend és a genetika állhat. Egyes vizsgálatok alapján bizonyos helyi táplálékokban, például a rizsben, kifejezetten magas a veszélyes fémek szintje.

RUNSTUDIO / Getty Images

A csapat arra gyanakszik, hogy a szennyezés miatt vitaminhiány alakul ki, aminek hatására a mellékpajzsmirigy túl sok parathyreoid hormont (PTH) termel. A most vizsgált páciensek 75 százalékánál abnormálisan magas volt a hormon szintje. Az elméletet igazolja, hogy vitaminhiány és a PTH túltermelése kapcsolódik a fibromyalgiához.

A lehetséges új betegséget a Közel-Keletről nevezték el, mivel a vizsgálat ebben a régióban folyt. A rendellenesség ugyanakkor más térségekben is előfordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik