Tudomány zöldövezet

Több mikroműanyagot nyelnek a babák, mint a felnőttek

Emma Kim / Getty Images
Emma Kim / Getty Images

A New York Egyetem orvosi karának kutatói kimutatták, hogy a gyerekek székletében 10-20-szor annyi mikroműanyag található, mint a felnőttekében. Ez főleg a PET mikroműanyagoknál volt kiugró különbség, amelyeket főleg textilszálak, vizespalackok és mobiltelefontokok gyártására használnak – írja a The Guardian.

Az Environmental Science and Technology Letters tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint a vizsgált 6 csecsemő, 3 újszülött és 10 felnőtt székletmintájában megtalálható volt legalább egyfajta mikroműanyag. A szakértők kifejezetten a PET- és polikarbonát-műanyagokat keresték.

Kapcsolódó
Meg nem született babák méhlepényében találtak műanyagot
Egyelőre nem tudni, milyen hatással van a gyerek fejlődésére.

A különbség a PET-műanyagnál volt igazán megfigyelhető, polikarbonátok nagyjából egyfajta arányban voltak a vizsgált alanyok székletében. A kutatók szerint ez azért van így, mert a csecsemők másznak, mindent megnyalnak és a szájukba vesznek, amit tudnak – ez pedig azzal jár, hogy a szőnyegekről, különböző textilekről, illetve

a nem megfelelő minőségű cumikról, rágókákról és cumisüvegekről is kerülhet a szervezetükbe mikroműanyag.

Egyelőre nem tudni, hogy a mikroműanyagoknak pontosan milyen egészségkárosító hatásuk van, néhány kutatás foglalkozott csupán azzal, mi történik a szervezetben velük. Korábbi tanulmányok szerint egy átlagos ember hetente 5 gramm mikroműanyagot fogyaszt el, néhány közülük mindenféle probléma nélkül keresztüljut a szervezeten, néhány azonban felgyülemlik a szervekben, és a legújabb kutatások kimutatták, hogy egyes darabok áthaladnak a sejtmembránokon és belépnek a véráramba. Sőt, egy friss tanulmány szerint a mikroműanyagok generációkon keresztül is terjednek a terhes anyáktól a baba méhlepényébe.

A kutatás vezetője, Kurunthachalam Kannan szerint ezek az eredmények jól mutatják, hogy a gyerekeknek szánt termékeket teljesen műanyagmentessé kellene tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik