Tudomány zöldövezet

Európai háztartások szennyezik a sarkvidéket

Egy új vizsgálat alapján mikroműanyag szálakkal szennyezett az Északi-sarkvidék egésze – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A szakértők szerint a mikroszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokban kimosott műszálas ruhákból származnak.

A kutatók a régió 97 vízmintájából 96-ban észlelték a mikroműanyagok jelenlétét.

A csapat 71 vízfelszínközeli mintát gyűjtött az Északi-sarkvidék európai és észak-amerikai részéről, illetve további 26-ot a Beaufort-tenger 1000 méteres mélységéből. A vizsgált szennyeződések több mint 92 százaléka mikroszál volt, ezen belül 73 százalék poliészter, amely méretében és színében is megegyezett a ruhagyártásban használttal. A vízminták többségét a felszíntől számított 3-8 méteres mélységben gyűjtötték be, ahol a tengeri élőlények egy jelentős része táplálkozik.

Per Breiehagen / Getty Images

A területre jóval több víz érkezik az Atlanti-óceán felől, mint a Csendes-óceánból. A friss eredmények alapján a mikroműanyagok koncentrációja jóval magasabb, a szálak pedig jóval hosszabbak és kevésbé lebomlottak a térség Atlanti-óceánhoz közelebb eső részen. Peter Ross, a kanadai Ocean Wise Conservation Association munkatársa és a csapat vezetője szerint a Jeges-tengert szennyező textilszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokból kerülnek az Észak-Atlanti-óceánba.

A poliészter szálak jelenléte az egész vízoszlopban egyértelműen kimutatható volt, jól szemléltetve a műszálak megállíthatatlan szétterjedését a Jeges-tenger egészében. A kutatók átlagosan 40 mikroműanyag-részecskét észleltek egy köbméternyi vízben. A szakemberek szerint a mikroszálak mindössze kis százaléka származhat halászfelszerelésekből, amelyekhez másfajta műanyagot használnak. Lehetséges, hogy a szálak egy részét a szél szállította a régióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik