Tudomány koronavírus

Dollármilliókkal támogatta az USA a vuhani víruslabor koronavírus-kísérleteit

Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Az információszabadságra vonatkozó törvényre hivatkozva kiperelte a The Intercept az Egyesült Államok kormányától azt a 900 oldalas dokumentumot, amely bizonyítja: az EcoHealth Alliance nevű szervezet koronavírus-kutatásokat támogatott abban a vuhani víruslaboratóriumban, ami a koronavírus-járvány epicentrumában működik.

Korábban mi is beszámoltunk róla az MIT összefoglalója nyomán, hogy a Vuhani Virológiai Intézetben olyan fordított genetikai kutatásokat végeztek, amelyek elméletben akár a forrásai is lehetnek a SARS-CoV-2-nek. A friss dokumentumokból kiderül, hogy az EcoHealth Alliance állami pénzt használt fel ahhoz, hogy támogassa a kutatásokat. Újdonság továbbá, hogy a The Intercept újságírói találtak két, korábban nem publikált támogatási javaslatot, amelyeket az amerikai Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) finanszírozott, illetve olyan projektfrissítéseket, amelyeket a pandémia eredetének kutatása során érdemes lehet vizsgálni.

Kapcsolódó
Koronavírus-kimérákat gyártottak Vuhanban
Kérdéses a vírus laboratóriumi eredete, de még mindig a természetes forrás a legvalószínűbb opció.

A The Intercept az összes kiperelt dokumentumot nyilvánosan elérhetővé tette, ide kattintva bárki elolvashatja őket.

Gary Ruskin, a U.S. Right To Know nonprofit szervezet igazgatója szerint a dokumentumok akár még azt is megmutathatják, mi vezetett a világjárványhoz. A U.S. Right To Know a pandémia eredetét is vizsgálja.

A dokumentumok megerősítettek pár korábban is ismert, aggasztó tényt: többek között azt, hogy a koronavírusokkal egereken a Vuhani Egyetem Állatkísérleti Központjában kísérleteztek, ahol 3-as szintű virológiai laboratórium van csak, ilyen potenciálisan veszélyes kórokozókkal pedig csak 4-es szintűben szabadna foglalkozni. Peter Daszak, az EcoHealth Alliance vezetője korábban élesen elítélte azokat az elméleteket, miszerint a kutatás közbeni balesetből indulhatott a koronavírus-járvány,

ezek a dokumentumok azonban nem tudják ezt kizárni, sőt, újabb kérdéseket vetnek fel.

A denevér-koronavírus támogatás, amit az EcoHealth Alliance adott a vuhani kutatásra, 3,1 millió dollárnál állt meg, ebből 599 ezer dollár ment el arra, hogy a kutatók izoláljanak és módosítsanak olyan koronavírusokat, amelyek emberekre is veszélyesek lehetnek. A támogatási leírásban is megnevezik a kutatás veszélyeit: a terepmunkánál például azt, hogy a résztvevők a denevérek székletével érintkezve, vagy annak kigőzölgését belélegezve megfertőződhetnek SARS-féle, vagy más koronavírusokkal. Éppen ezért a dokumentumokból az is kiderült, hogy az állatokkal dolgozó kutatókat rendszeresen szűrték.

HECTOR RETAMAL / AFP Peter Daszak Vuhanban. A szakember tagja volt a WHO csapatának, akik vizsgálni szerették volna a vuhani víruslaboratóriumot.

Az MIT és Harvard Broad Intézetének kutatója, Alina Chan molekuláris biológus elmondta: ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy az EcoHealth Alliance-nek nagyon komolyan kellene venni a laboratóriumi eredet kivizsgálását. A támogatási leírásokban külön ki is emelik, hogy mennyire rizikós és veszélyes munkáról van szó. „Több helyen van arról szó, hogy a denevérek megharaphatják az embereket, és hogy mindenkiről feljegyzést készítettek, akivel ez meg is történt. Az EcoHealth Alliance-nek megvannak ezek a feljegyzések? Ha nincsenek, hogyan tudják kizárni a laboratóriumi baleset elméletét?” – tette fel a kérdést a kutató.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy a laboratóriumban olyan egereken kísérleteztek, amelyek sejtjeit génmódosították, hogy az emberi sejtekhez hasonlóan viselkedjenek. Ezeken SARS- és MERS-féle koronavírusokkal is kísérleteztek.

Az EcoHealth Alliance 2014 és 2019 között kapott támogatást az USA kormányától, 2019-ben pedig megújították a pályázatot, de Donald Trump felfüggesztette a folyósítást.

A dokumentumok persze nem jelentik azt, hogy a koronavírus biztosan a vuhani laborból szabadult, de visszahelyezik a térképre az elméletet. Nem tudni, hogy a laboratóriumból baleset következtében kikerült a patogén akár az USA által támogatott kísérletek során is, vagy egyszerűen időben komolyan vettük a koronavírusok általi veszélyt, csak nem haladtunk elég gyorsan a kutatásukkal. Az biztos azonban, hogy a dokumentumok alapján érdemes tovább vizsgálódni a vuhani laboratóriumban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik