Tudomány zöldövezet

Repülőből jól látszik, mekkora baj van Grönland gleccsereivel

Josh Willis, a NASA kutatója elrepült Grönland felett, és ijesztő jelenségről készített videót: a gleccserek olvadása minden korábbinál jobban látszik felvételeken. Augusztus közepén egy hőhullám miatt a grönlandi hótakaró egy jelentős része elolvadt, nagyjából Texas állam háromszorosának megfelelő mennyiségű gleccser zuhant a tengerbe. Az északi-sarkvidéki hőmérséklet szélsőséges emelkedése miatt az idei legsúlyosabb olvadás zajlik Grönlandon.

Egy közelmúltbeli tanulmány alapján az 1990-es évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az északi-sarkvidék, beleértve Grönland területéről. A szakemberek szerint a Grönland feletti légkör melegedésével a keddihez hasonló szélsőséges olvadások egyre gyakoribbá válnak majd.

Az elmúlt néhány évtizedben a legutóbbi 350 év legdurvább jégolvadását figyelhetjük meg. A feljegyzések kezdete óta most esett először eső hó helyett a Grönlandot tartósan borító jégtakaró legmagasabb pontján.

Willis most az ország délnyugati területe fölött repült el, és fotózta le, milyen állapotban vannak a jégtáblák. A képeken a sötétkék területek olvadt jeget és havat mutatnak. A kutató eredetileg nem is a grönlandi jégtakarót akarta megnézni a magasból, hanem a parti területek jégolvadását vizsgálta, de meglepődött, mennyire jól látszik a belterületek olvadása is a repülőről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik