Tudomány koronavírus

Három új koronavírus-gyógyszert tesztel a WHO

BURGER / Phanie / Phanie via AFP
BURGER / Phanie / Phanie via AFP

Új szakaszába lépett a Solidarity klinikai kutatás, amelyet az Egészségügyi Világszervezet felügyel. A Solidarity PLUS kísérletben 52 ország fog részt venni, ami a COVID-19 elleni klinikai kutatások között példátlan – írja a WHO a weboldalán.

Ezek az ominózus szerek az artezunát, imatinib és infliximab, és egy nemzetközi, független testület választotta ki őket a következő jelölteknek. A cél az, hogy csökkentsék a halálozás kockázatát a már kórházba került COVID-betegeknél. Már most is használatban vannak más célokra:

az artezunátot a súlyos malária kezelésére, az imatinibet bizonyos ráktípusokra, az infliximabot pedig autoimmun betegségekre, mint amilyen a Crohn betegség vagy a reumás ízületi gyulladás.

A szereket a gyártók ajánlották fel ingyen a kutatásra.

A Solidarity PLUS kutatás a WHO tagállamai között az eddigi legnagyobb együttműködés, 52 ország 600 kórházából több ezer kutatóorvos vesz benne részt. Ez a klinikai kutatás első fázisához képest 16-tal több résztvevő országot jelent.

A Solidarity korábban kimutatta, hogy a remdesivir, hidroxiklorokin, lopinavir és interferon hatástalan a koronavírus kezelésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik