Tudomány

Ezúttal nem tudott felszállni a NASA marshelikoptere

Handout / NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU / AFP
Handout / NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU / AFP

Negyedik alkalommal nem sikerült a magasba emelkednie a NASA kísérleti marshelikopterének – írja az MTI. Az Ingenuity április 19-én hajtotta végre első, történelmi repülését, a drónt csütörtökön tesztelték legutóbb.

Kapcsolódó
Történelmet írt a NASA: felszállt a Marson egy helikopter
Megkezdődött a repülés kora a vörös bolygón.

Az 1,8 kilogrammos szerkezet az első három repülésén egyre magasabbra emelkedett, és egyre hosszabb időt volt képes repülni. A helikopternek ezúttal még magasabbra kellett volna szállnia, de nem emelkedett fel.

A NASA pénteken ismét megpróbálja megröptetni az űreszközt.

A mérnökök már korábban közölték: a kísérletek mintegy 85 százaléka lehet sikeres.

Az Ingenuity repülése komoly technikai kihívást jelent, többek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt. A minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

Az űreszköz a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10-szer 10 méteres területen. A tervek szerint jövő hét elejéig fognak kísérletezni az Ingeniutyvel, a marsjáró ezt követően kezdi majd meg fő küldetését: olyan kőzetmintákat fog gyűjteni, amelyek az egykori élet nyomait tartalmazhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik