Tudomány koronavírus

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az agyba is eljut a koronavírus

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a koronavíruson átesett emberek jó része olyan kognitív következményektől szenved, mint a zavarodottság vagy a fáradtság. A Nature Neuroscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból most kiderült: egérkísérletekben kimutatták, hogy a koronavírus tüskefehérjéje, ami a sejtek megfertőződéséért felelős, át tudja lépni az úgynevezett vér-agy gátat. Ez azt jelentheti, hogy a SARS-CoV-2 képes bejutni az agyba is – írja az Eurekalert.

A tüskefehérje gyakorlatilag a vírus útját diktálja, ez határozza meg, hogy mely sejthez tapad hozzá a kórokozó, és melyhez nem. A Washingtoni Egyetem kutatói szerint a tüskefehérje leválik a vírusról, és ahogy elindul, gyulladást okoz a szervezetben – azt a híres citokin vihart, ami a legtöbb problémát okozza a koronavírus-fertőzés során.

A szakértők ugyanezt vették észre a HIV vírus gp120 fehérjéjénél is, ezért akarták megfigyelni, mi történik a koronavírus esetében. A HIV-nél a gp120 szintén átjut a vér-agy gáton, és károsodást okozhat az agyban, mivel mérgező lehet az agyszövetre.

A kutatók szerint ez a COVID-19 rengeteg tünetét megmagyarázná: az egyértelmű, hogy a nehézlégzésért például a tüdőbe jutott vírusok a felelősek, de a fáradtságért, levertségért valószínűleg azok, amelyek az agyig is eljutottak. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem ismerjük a fertőzés hosszú távú hatásait, ezért nem szabad félvállról venni a vírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik