Tudomány zöldövezet

Már a zéró kibocsátás sem állítja meg a klímaváltozást

Ha most azonnal minden emberi forrásból eredő károsanyag-kibocsátást megszüntetnénk a bolygón, a klímaváltozást már az sem állítaná meg – olvasható az EurekAlerten közzétett sajtóközleményben. A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók az 1850 és 2500 közötti klímaváltozást szimulálták, és azt találták, hogy a következő 480 éven már az sem segítene sokat, ha azonnal beszüntetnénk minden kibocsátást.

A számok elég ijesztőek: a jelenlegi reális eshetőség az, hogy 2030-ban lesz a legmagasabb a károsanyag-kibocsátásunk, és 2100-ra pedig teljesen megszűnik, ez 3 Celsius-fokos melegedést és 3 méteres tengerszint-emelkedést fog okozni 2500-ra az 1850-es állapotokhoz képest. Sokkal nem jobb a helyzet akkor sem, ha idén mondunk le mindenféle fosszilis energiahordozóról: ha 2020-ban sikerül elérni a zéró kibocsátást, a hőmérséklet-emelkedés akkor is 3 Celsius-fok körül fog maradni, a tenger szintje pedig 2,5 méterrel lesz magasabb 2500-ra, ugyanígy az 1850-es állapothoz viszonyítva.

Fotó: Getty Images

Ennek a jelenségnek az az oka, hogy az emberi tevékenységből adódó kibocsátás csak egy részét okozza a melegedésnek: a láncreakció már elindult, a klímaváltozás hatására felolvadó jégtakarókból és a felengedő permafrosztból kerül annyi káros anyag a légkörbe, hogy a változás tovább folytatódjon.

Ahhoz, hogy ne ilyen siralmas legyen a helyzet, a zéró emissziót már 1960 és 1970 között el kellett volna érnünk. Ahhoz pedig, hogy az azóta kibocsátott káros anyagot meg tudjuk kötni, 33 gigatonnányi szén-dioxidot kellene kivonnunk a levegőből az idei évtől fogva folyamatosan, évente. Ez óriási vállalás, és nem biztos, hogy a jelenlegi szénmegkötő technológiákkal teljesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik