Tudomány zöldövezet

Ezer kilométeres folyó folyhat Grönland alatt

A Hokkaido Egyetem kutatói ezer kilométeren át húzódó folyót fedeztek fel Grönland északi részén, a Petermann gleccser alatt – olvasható az EurekAlerten közzétett sajtóközleményben. Tudósok korábban úgy hitték, hogy a gleccser alapkőzete le van zárva, tehát a jégtakaró alatt nem alakulhat ki vízfolyás, most azonban kiderült, hogy nagy valószínűséggel tévedtek.

A The Cryosphere tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a folyó létezése egyelőre kérdéses, az eredmények matematikai modellezésen alapulnak. Ha sikerül más forrásból is megerősíteni, hogy valóban jók a modellek, az nagyon sokat elárulhat a globális felmelegedés jövőbeli hatásairól.

Radarfelmérések korábban megállapították, hogy a szóban forgó terület alapkőzete 2-3 ezer méter jég alatt található, a matematikai modellek most arra készültek, hogy a korábbi mérések hiányzó területeit kitöltsék. Ezek során derült ki, hogy valószínűleg a szubglaciális völgy mégsem annyira zárt, mint korábban gondolták.

Ábra: Christopher Chambers et al, The Cryosphere, November 12, 2020.

Sok a kérdés még a témában: ha a folyó tényleg létezik, az is lehet, hogy rövid távon visszafagy, a vízmennyiség is kérdéses, és az is, hogy ha folyóról van szó, elhagyja-e a völgy területét.

A szakértők szerint további radarmérésekre lesz szükség, hogy biztosra vehessük: a fjord alatt tényleg folyó folyik, ami egyébként hosszú távon hozzájárulhat a gleccserek olvadásához.

Főkép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik