Tudomány zöldövezet

Biden visszatérne a párizsi klímaegyezményhez

Az ENSZ szerint szerdán hatályba lépett az amerikai felmondási nyilatkozat, így Egyesült Államok már nem tagja a párizsi klímaegyezménynek – írja az MTI. Az amerikai kormány egy évvel korábban jelentette be hivatalosan, hogy felmondja a megállapodást. A kilépést szerdán Washingtonban is megerősítették.

Az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely felmondta a szerződést.

Az ENSZ 2015-ös párizsi klímakonferenciájának résztvevői azt tűzték ki célul, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest. A megállapodás egy évvel később lépett életbe, miután a megfelelő számú állam ratifikálta azt.

A szakértők szerint a világ országainak egyelőre nem sikerült olyan szintre korlátozniuk az emissziót, hogy teljesíthetővé váljon a célkitűzés. Az éghajlatváltozás hatásai a tengerszint emelkedésétől a jégtakarók olvadásán át az aszályok erősödéséig világszerte megtapasztalhatók.

Donald Trump amerikai elnök a 2017-es hivatalba lépése óta számos korábbi klíma- és környezetvédelmi intézkedést eltörölt, a kilépésről is ő döntött. Joe Biden bejelentette, hogy megválasztása esetén Amerika újra belép a párizsi klímaegyezménybe, és az Európai Unióhoz hasonlóan célul tűzi ki, hogy 2050-ig klímasemlegessé váljon. „Ma a Trump-kormány hivatalosan is kilépett a párizsi klímaegyezményből. Pontosan 77 nap múlva egy Biden-kormány ismét csatlakozni fog hozzá” – írta a jelölt a Twitteren.

Fotó: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje korábban több olyan tervet vázolt fel, amely 1700 milliárd dollárt szánna arra, hogy az Egyesült Államok 2050-ig elérje a karbonsemlegességet. Kilátásba helyezte a megújuló energiák támogatását, illetve általában a környezetvédelmi intézkedések erősítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik