Tudomány zöldövezet

Példátlan cunami alakulhat ki egy gleccser olvadása miatt

Szakértők egy csoportja májusban nyílt levélben figyelmeztette az Alaszkai Természeti Erőforrások Hivatalát, hogy hatalmas szökőár alakulhat ki az állam déli részén – írja a Live Science. A kutatók úgy vélik, hogy az esemény az elkövetkező két évtizedben, legkorábban egy év múlva következhet be.

A szakértők szerint a dél-alaszkai Vilmos herceg-öbölnél a Barry-gleccser visszavonulása hatással van a környező hegyoldalakra. A tengeröböl felett már most lassú földcsuszamlás zajlik, ha azonban a sziklafal hirtelen a tengerbe hullik, annak súlyos következményei lesznek.

Bár a régió viszonylag elszigetelt, gyakran fordulnak meg itt kereskedelmi és szabadidős hajók.

Chunli Dai, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa szerint becslésük alapján 16-szor több törmelék és 11-szer több energia szabadulhat fel, mint a hírhedt 1958-as, szintén alaszkai, a Lituya-öbölben történt megacunami során. 524 méteres magasságával utóbbi volt a modern idők legnagyobb szökőára. Az államban a közelmúltban is dokumentáltak egy hatalmas cunamit, ezt szintén egy földcsuszamlás idézte elő 2015-ben a Taan-fjordnál.

Kép: Getty Images

A levél májusi megjelenése óta nem észleltek jelentősebb talajmozgást a Vilmos herceg-öbölnél – ez azonban nem jelent semmit. Ahogy a helyi gleccser visszahúzódása folytatódik, úgy nő az esélye a hatalmas földcsuszamlásoknak. A különböző szervezetek jelenleg is vizsgálják a térséget, és próbálják felmérni, hogy mekkora szökőár is alakulhatna ki. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az esemény az öböltől távolabbi területeket is érintheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik