Tudomány koronavírus

Úgy tűnik, tényleg segíthetnek a lámák a koronavírus ellen

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy lámákban találtak ígéretes antianyagot a koronavírusra. Korábban egy vizsgálat során a szakértők Wintert, a lámát hívták segítségül. 2016-ban a kutatók két korábbi koronavírus, a SARS-CoV-1 és a MERS-CoV stabilizált fehérjetüskéivel oltották be az akkor 9 hónapos állatot. A kísérlet hatására az elvárásoknak megfelelően ellenanyagot kezdett termelni az élőlény immunrendszere. A csapat izolálta az antitesteket a vérmintákból, és egy ígéretes jelöltre bukkantak, amely gátolhatja a fehérjetüskéket. Ez a VHH-72.

A közelmúltban az Austini Texasi Egyetem, az Amerikai Egészségügyi Intézmények és a Genti Egyetem csapata döntött úgy, felmérik, hogy a VHH-72 hatékony-e az új koronavírussal szemben is.

Koronavírus elleni antitestet találtak
A szakértők 2016-ban gyűjtöttek be mintákat Wintertől, a lámától.

A lámák és alpakák teste nanoméretű antitesteket, úgynevezett nanotesteket termel, amelyeket hatékonyabban lehet felhasználni a vírus elleni küzdelemre, mint a miénket. Májusban kutatók kimutatták, hogy laborban a VHH-72 képes megakadályozni, hogy a koronavírus bejusson a sejtbe, és a VHH-72 génszerkesztett változata még hatékonyabb, mint a természetes. Most a Rosalind Franklin Intézet és az Oxfordi Egyetem kutatói bizonyították be, hogy a láma-antitestek tényleg hatékonyak lehetnek, nem kutatási anomáliáról volt szó korábban – írja az IFL Science.

Kép: Getty Images

A friss kutatásból az is kiderül, hogy az új típusú koronavírust a nanotestek máshogy ártalmatlanítják, mint ahogyan azt a korábbi koronavírusokkal tették. Azt is kimutatták, hogy a H11-D4 és H11-H4 antitestek úgy küzdenek a SARS-COV-2 ellen, mintha már régóta adaptálódtak volna a vírushoz.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a kísérletek még csak laboratóriumi körülmények között zajlottak, egyáltalán nem biztos, hogy az emberi szervezetben is hatékonyak lesznek a nanotestek. Erre további kísérletek szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik