Tudomány koronavírus

Koronavírus elleni antitestet találtak

A SARS-CoV-2 fehérjetüskéit elsőként felmérő csapat olyan antitestet hozott létre, amely az érintett proteinhez kapcsolódik, és laboratóriumi körülmények között meggátolja a fertőzést – írja az IFLScience. Amennyiben az anyag a későbbi teszteken is jól szerepel, segíthet a COVID-19 elleni harcban.

A vizsgálat során a szakértők Wintert, a lámát hívták segítségül. 2016-ban a kutatók két korábbi koronavírus, a SARS-CoV-1 és a MERS-CoV stabilizált fehérjetüskéivel oltották be az akkor 9 hónapos állatot. A kísérlet hatására az elvárásoknak megfelelően ellenanyagot kezdett termelni az élőlény immunrendszere. A csapat izolálta az antitesteket a vérmintákból, és egy ígéretes jelöltre bukkantak, amely gátolhatja a fehérjetüskéket. Ez a VHH-72.

Kép: Getty Images

A közelmúltban az Austini Texasi Egyetem, az Amerikai Egészségügyi Intézmények és a Genti Egyetem csapata úgy döntött, felmérik, hogy a VHH-72 hatékony-e az új koronavírussal szemben is. Bár az ellenanyag önmagában gyengén kapcsolódik a fehérjetüskéhez, két másolat összeillesztésével már olyan antitest jött létre, amely hatékonynak bizonyult.

 Jason McLellan, az Austini Texasi Egyetem munkatársa szerint ez az egyik első ismert ellenanyag, amely semlegesítheti a kórokozót.

A szakértők következő célja az, hogy állatokon is kipróbálják az antitestet. Fontos kiemelni, hogy még rengeteg kísérletezésre lesz szükség, mire az anyagot széles körben használni kezdhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik