Tudomány zöldövezet

Még az orvosi altatás is szennyezi a környezetet

Ha az embernek műtétre van szüksége, valószínűleg az utolsó dolog, ami eszébe jut, hogy ezzel akár károsíthatja is a környezetet – pedig így van, az altatáshoz használt gázok ugyanis nagyon károsak a légminőségre, és erősítik a klímaváltozást.

Az altatás az emberiség óriási érdeme, mielőtt széles körben bevezették volna az orvostudományban, sokan inkább a halált választották a műtétek helyett, akkora fájdalommal járt egy-egy eljárás – írja az IFL Science. A kéjgáz, vagyis a dinitrogén-oxid igazi forradalmat hozott a műtétek lebonyolításában, ezt a mai napig használják kórházakban különböző illékony halogénezett gázokkal keverve. Csakhogy a dinitrogén-oxid nagyjából 2-300-szor jobban melegíti a bolygót, mint a szén-dioxid, és az ózonréteget is roncsolja. A szintén altatáshoz használt

dezflurán melegítő hatása nagyjából 3700-szor akkora, mint a szén-dioxid ugyanakkora mennyiségének.

Persze ezeket a gázokat elsősorban a betegek szervezetébe juttatják, de azok kilélegzik őket, és ezzel be is jutnak a légkörbe. A New York-i Speciális Sebészeti Kórház kutatócsapata Dr. Christopher Wu vezetésével azt számolta ki, hogy egy átlagos műtét annyi károsanyag-kibocsátással jár, mint 2 kilogramm szén elégetése.

Kép: Getty Images

Az Egyesült Államokban több mint egymillió csípő- és térdműtét zajlik minden évben, ami annyi károsanyag-kibocsátással jár, mintha egy átlagos autó megkerülné a Földet háromszázszor. Wu azonban úgy gondolja, hogy a most altatásban zajló műtétek nagy részét helyi érzéstelenítéssel is meg lehetne oldani, ami jócskán csökkentené egyrészt a környezeti hatásokat, másrészt annak az esélyét, hogy a műtét után felébredve a beteg rosszul érezze magát, lassabban gyógyuljon, ezek ugyanis mind mellékhatásai lehetnek az altatásnak. Arról nem is beszélve, hogy

van, aki soha nem is ébred fel belőle valamilyen komplikáció, vagy az altatóra való rossz reakció következtében.

Wu ezeket a csípő- és térdműtéteket általában helyi érzéstelenítéssel végzi, összesen 4 százalékukban használ csak altatást, és úgy véli, hogy a betegek gyorsabban gyógyulnak, ha nem használ náluk kéjgázt – olvasható a kórház honlapján.

Persze műtét előtt az ember nem a környezetvédelemmel foglalkozik elsősorban, de általában a betegnek is jót tesz, ha nem altatják, így ha helyi érzéstelenítéssel meg lehet oldani az operációt, érdemes mindig inkább azt választani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik